Головна » 2014 » Январь » 17 » Вчені знайшли в Антарктиці гігантський каньйон
09:13
Вчені знайшли в Антарктиці гігантський каньйон
  Британські вчені виявили гігантську западину і гірську гряду під льодами в Антарктиці , повідомляє Phys.org . У дослідженні брали участь вчені з Університету Ньюкасла , гляціологічного центру Університету Брістоля , університетів Единбурга , Ексетера і Йорка , а також фахівці Антарктичного управління Великобританії . Дослідження дна під льодами Антарктики проводилися протягом трьох сезонів.
  Для вивчення дна вчені використовували дані із супутників і буксируваних радіолокаційних станцій , здатних « пробивати » товщу льоду. Останні кріпилися до мотосаней і невеликих літаків . За підсумками досліджень була виявлена ​​гірська гряда з западиною , максимальна глибина якої становить близько трьох кілометрів нижче рівня моря. Довжина западини становить понад 300 кілометрів , а ширина ─ 25 кілометрів. За глибиною западина перевершує Гранд- Каньйон в США .
  За словами професора Мартіна Сігерта з Університету Брістоля , виявлена ​​западина володіє рельєфом льодовикового походження , включаючи U-подібні долини. Це означає , що мільйони років тому тут формувалися перші крижані пласти . Результати досліджень були опубліковані в журналі Geological Society of America Bulletin .
  У листопаді 2013 повідомлялося , що американські геологи виявили під льодом в Антарктиді ознаки вулканічної активності. За даними дослідників , на глибині близько 25-40 кілометрів регулярно відбуваються підземні поштовхи , характерні для здатного вивергатися вулкана.


Фото: http://geografica.net.ua/
Джерело: http://lenta.ru/news/2014/01/15/trench/
Переглядів: 2471 | Додав: wiktor | Теги: лід, Антарктида, каньйон, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar