Головна » 2012 » Февраль » 10 » Вперше безпосередньо виміряно масштаби танення льодовиків по всій планеті
08:50
Вперше безпосередньо виміряно масштаби танення льодовиків по всій планеті
  льодовик, дослідження, втрата, лід, Антарктида, Гренландія Дослідники з Колорадського університету (США) та їх колеги провели перший у своєму роді всебічний аналіз супутникових даних, щоб з'ясувати, наскільки рівень моря зріс в результаті танення льодовиків.
   Фахівці скористалися результатами вимірювань, виконаних в рамках американо-німецького «Експерименту з вивчення клімату і гравітаційних збурень» (Gravity Recovery and Climate Experiment, GRACE) в 2003-2010 роках.
   За цей період льодовики і крижані шапки втратили близько 4,3 трлн т своєї маси, додавши Світовому океану близько 12 мм. Наскільки великий обсяг втрат? Судіть самі: цього льоду вистачило б на те, щоб покрити всю територію США півметровим шаром.
   Близько чверті середньорічної втрати льоду доводиться на льодовики і крижані шапки за межами Гренландії та Антарктиди (близько 148 млрд т). Спад льоду в Гренландії і Антарктиді і на їх периферії складає в середньому 385 млрд т на рік.
   Попередні оцінки робилися на основі наземних вимірювань відносно невеликого числа льодовиків. Лише кілька сотень з приблизно 200 тис. льодовиків планети вивчаються більш десяти років.
   Одним із сюрпризів нового дослідження стала незначна втрата льоду великими азіатськими хребтами: Гімалаї, Памір і Тянь-Шань скидають всього близько 4 млрд т на рік. Оцінки на підставі часткових наземних вимірювань давали зовсім іншу цифру - до 50 млрд т. Дослідники пояснюють це тим, що вимірювання проводилися в нижній частині льодовиків, після чого дані екстраполювалися на весь льодовик, незважаючи на значну різницю температур на різних висотах.
   Те ж і у випадку з самими низькорослими льодовиками світу, розташованими на Алясці, в Південній Америці, Гімалаях: ці льодовики і справді підвищують рівень моря приблизно на півміліметра на рік, що знову нижче даних наземних спостережень.
  Результати дослідження будуть опубліковані в журналі Nature.
   Підготовлено за матеріалами НАСА.
Фото: www.zastavki.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2917 | Додав: wiktor | Теги: лід, втрата, Гренландія, Антарктида, Льодовик, Дослідження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar