Головна » 2011 » Январь » 12 » Виникненню життя на Землі заважала сірка
09:06
Виникненню життя на Землі заважала сірка
     Життя могло б з'явитися раніше, якби на зорі існування Землі виверження вулканів не наситили первинний океан сіркою. Таке припущення дозволяють зробити результати дослідження вчених з університету Каліфорнії в Ріверсайді, США, повідомлення яких було розміщено на сайті EurekAlert. Докладна стаття на цю тему вийде в лютневому номері журналу Geology.

Біохіміки Тімоті Лайонз та Клінт Скотт вивчали включення до піриту - мінералу також відомому як «золото дурнів» - чий вік оцінюється в 2,6 млрд років. Їх хімічна структура однозначно вказує на те, що в той час (кінець еону Архей) океани практично не містили кисню, зате були напрочуд багаті отруйним сірководнем (H2S). Мабуть, перші анаеробні бактерії виробляли його з сірки, що надходила з виверження вулканів.

Зроблене відкриття змушує багато в чому переглянути існуючі погляди на ранню історію Землі. «Тепер стало ще ясніше, що хімічний склад первинного океану був складніший, ніж вважалося раніше, що, мабуть, зробило найбезпосередніший вплив на біологічну еволюцію, відтермінувавши виникнення і розвиток деяких ключових груп живих організмів», - говорить професор Лайонз.

До цих пір вважалося, що високий вміст сірководню в океанічній воді пов'язане з наявністю кисневої атмосфери, але, виявляється, це зовсім не так. У пізньому археї атмосфера практично не містила кисню і перші аеробні, тобто, дихаючі їм живі істоти, змогли з'явиться тільки через 200 млн років, коли склад атмосфери змінився.

Загадка появу життя на Землі, не дивлячись вікові зусилля вчених, поки не дозволена остаточно. Здавалося б, щодо струнка і загальновизнана теорія вже існує, однак постійно надходять нові відомості, які змушують її коригувати. Те вивчення древніх алмазів зрушить початок біологічної еволюції на 700 млн років тому. То раптом знайдуть бактерію, що мешкає в концентрованому миш'яку, і спростовує тим самим закони біохімії. Мабуть, остаточні відповіді на всі питання ми не отримаємо ніколи - і будь-який науковець скаже вам, що це чудово, адже процес пізнання нескінченний.
Фото: liveinternet.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1934 | Додав: wiktor | Теги: Океан, сірка, виникнення життя, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar