Головна » 2012 » Февраль » 13 » Вітри і морські течії злегка прискорили обертання Землі
20:58
Вітри і морські течії злегка прискорили обертання Землі
течія, антарктична циркумполярна, швидкість, обертання, Земля   Іноді здається, що час йде швидше. У листопаді 2009-го саме так і було: половина днів того місяця скоротилася на 0,1 мс.
  На швидкість обертання Землі впливають різні чинники. Наприклад, якщо вітри сповільнюються, планета крутиться швидше, щоб зберегти кутовий момент.
  У листопаді 2009 року, проте, сталось щось інше. Винуватцем виявилася антарктична циркумполярна течія, що оперізує континент. Стівен Маркус і його колеги з Лабораторії реактивного руху НАСА (США) та Інституту фізики Землі (Франція) помітили, що 8 листопада 2009 року вона різко сповільнилося. Вимірювання точної тривалості дня показали, що одночасно Земля злегка прискорилася, прийшовши в себе 20 листопада - разом з течією.
 Подібне спостерігалося вперше.
 Ніхто не знає напевно, чому течія сповільнилася, але пан Маркус з колегами відзначають, що це відбулося відповідно до атмосферних змін. За два дні до цього вітри, що дмуть в тому ж напрямку, теж притихли. Через два дні після того, як вони повернулися до нормального стану, так само вчинила і течія. Вітри дійсно впливають на течії в океані, але бачити настільки великий відгук незвично, пояснює пан Маркус.
  Тонг Лі з Лабораторії реактивного руху вважає, що на швидкість вітру могло вплинути зрушення території Ель-Ніньо.
  Моделі передбачають, що в міру зміни клімату подібні речі будуть траплятися частіше. До речі, це не єдиний спосіб, яким зміна клімату може вплинути на обертання Землі. Підвищення рівня моря призведе до того, що вода збереться на полюсах, в районі земної осі підвищиться маса, і планета почне обертатися швидше.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3288 | Додав: wiktor | Теги: антарктична циркумполярна, Швидкість, течія, Обертання, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar