Головна » 2010 » Декабрь » 8 » Водорості очистять сибірські грунти від нафти
23:09
Водорості очистять сибірські грунти від нафти
www.rgo.ru
Сибір, очищення грунтів, забруднення нафтою, водорості     Східно-Сибірська залізниця, філія ВАТ «РЖД», розробила новий спосіб біоочищення грунту, який допоможе зменшити негативні екологічні наслідки пригод з наливним рухомим складом. Забруднений грунт будуть промивати водою з хлорела в спеціальній модульної установці.

Технологічний процес виглядає наступним чином: вода, змішана з грунтом, відстоюється протягом трьох годин. Потім спливла в відстояною воді плівка нафтопродуктів відсмоктується і зливається в накопичувальну ємність. Послідовність дій повторюється 10 разів. Далі установку з водою і грунтом залишають у спокої на три доби і потім повільно зливають відстояну воду в установку з вирощування хлорели. Через два тижні, показав експеримент, вода повністю очищалася.

    Хлорела - рід одноклітинних зелених водоростей. Використовується для виробництва кисню. Водорості не поступається м'ясу і перевершує пшеницю за вмістом білка. І в минулому столітті припускали використовувати її в їжу, але виявилося, що всі поживні речовини захищені потужної клітинною стінкою, яку людські травні ферменти не здатні розщепити.

Фахівці лабораторії Лімнологічного інституту Сибірського відділення РАН взяли проби грунту і, провівши дослідження, підтвердили, що забрудненість грунту після обробки суспензією хлорели знизилася від 30 до 60 разів. Очищений грунт придатний навіть для вирощування рослин.

    Довідка

    З кожним роком кількість земель, забруднених нафтопродуктами, збільшується. Для вирішення проблеми навіть виникла нова галузь науки - нефтеекологія.

    Грунти вважаються забрудненими, коли концентрація нафтопродуктів досягає в них такої величини, при якій створюється небезпека забруднення підземних і поверхневих вод в результаті вимивання нафтопродуктів з грунту та їх розчинення у воді, гинуть грунтові тварини, падає продуктивність або наступає загибель рослин.

    Ступінь забруднення природних екосистем визначається встановленими нормами - гранично допустимими концентраціями, які встановлюються для конкретних речовин.

    Проте оцінити абсолютний зміст нафтового забруднювача в грунті досить складно. ГДК нафтопродуктів у грунтах в більшості країн не встановлений, тому що залежить від поєднання багатьох чинників: типу, складу і властивості грунтів і грунтів, кліматичних умов, складу нафтопродуктів, типу рослинності, типу землекористування, від фонової концентрації речовини. Норми повинні вироблятися для конкретного району і для конкретного типу грунтів. Для грунту використовується інший показник - межа потенційного очищення, однак і тут цифри розходяться, оскільки здібності до самоочищення також залежать від еколого-географічних умов.

    Методи очищення грунтів поділяються за типом впливу: механічні, фізико-хімічні, хімічні, біологічні. На практиці використовуються комплексні заходи.

    Перспективною є методологія очищення територій за рахунок активізації природних механізмів самоочищення екосистем.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3128 | Додав: wiktor | Теги: забруднення нафтою, водорості, Сибір, очищення грунтів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar