Головна » 2012 » Июнь » 5 » Потепління Арктики перетворює кущі в дерева
19:34
Потепління Арктики перетворює кущі в дерева
Потепління Арктики перетворює кущі в дереваТундра, за визначенням, холодна безлісна місцевість. Але Марк Масіас-Фаур з Оксфордського університету (Великобританія) і його колеги виявили, що подекуди в євразійській Арктиці низькорослі верби та вільха в останні десятиліття стали перетворюватися на дерева.
  Приблизно 30 років тому дерев там майже не було. Тепер 10-15% території південної частини північно-західної євразійської тундри, яка тягнеться від Фінляндії до Західного Сибіру, ​​займають чагарники, що підносяться більш ніж на два метри.
  Зміни вперше привернули увагу вчених, коли ненці, кочові пастухи, розповіли, що втрачають з уваги своїх оленів через нові дерев. До недавнього часу висота чагарнику не перевищувала метра.
   Дослідники вивчили свідчення пастухів, температурні показники, річні кільця і ​​супутникові дані, в тому числі спостереження за густотою зелені протягом вегетаційного періоду. Виявилося, що кущі найсильніше росли в роки з особливо теплим липнем.
  Супутники говорять про те, що кущі поширені в південній частині безлісої тундри, вони відтісняють трави, мохи та лишайники далі на північ.
   Ця частина євразійської Арктики має порівняно м'який клімат, тому вона і стала першою. Незабаром аналогічний процес розпочнеться і в інших місцях.
   Якщо деревовидні чагарники отримають широке поширення, це може посилити глобальне потепління через ефект альбедо, підкреслюють вчені. Коли сніг у тундрі випадає на кущі, він лягає безперервною білою ковдрою, яка відбиває сонячне світло назад в космічний простір. Дерева ж піднімаються вище снігового покриву, створюючи більш темні ділянки. У результаті менше енергії відбивається назад в космос і більше поглинається.
  Зрештою потепління призведе до того, що південні ліси поповзуть на північ, але цей процес займе набагато більше часу.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2177 | Додав: wiktor | Теги: кущі, Арктика, Сибір, дерева, потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar