Головна » 2012 » Июль » 19 » Китай став третьою країною, що постраждала від «коричневої хвилі»
14:30
Китай став третьою країною, що постраждала від «коричневої хвилі»
 Цвітіння води Вид водоростей, який призводить до «коричневих припливів» в Сполучених Штатах і Південній Африці, також винен у повсюдному цвітінні моря Бохай уздовж східного узбережжя Китаю.
  «Ідентифікація причини - перший крок на шляху до вирішення проблеми», - підкреслює Крістофер Гоблер, морський еколог з Університету Стоуні-Брука (США).
   У червні 2009 року в ході рутинного моніторингу китайські фахівці відзначили високу концентрацію водоростей біля узбережжя провінції Хебей. У той же час морські гребінці, устриці і мідії (а цей регіон є головним центром розведення молюсків в країні) стали вимирати.
   Ситуація посилилася на наступне літо: водорості охопили 3350 км ² води, і прямі економічні втрати провінції Хебей склали $ 32,1 млн. В цьому травні цвітіння продовжилося четвертий рік поспіль, поширившись далі на південь і досягнувши узбережжя провінції Шаньдун.
   Морський еколог Женьчен Ю з Інституту океанології Циндао (провінції Шаньдун) і його колеги ще три роки тому зрозуміли, що нічого подібного в Китаї не було: «Цвітіння йде дуже щільно. На літр води доводиться кілька мільярдів клітин ». Водорості дуже токсичні для прибережних екосистем.
   Аналіз розмірів клітин і типів пігменту дозволив звузити коло підозрюваних до півдюжини видів. Подальші генетичні дослідження показали, що це Aureococcus anophagefferens - вид, який викликає коричневі припливи в США і ПАР. Чому він особливо погано діє на молюсків, залишається неясним.
   Коричневі припливи негативно відбиваються і на інших аспектах прибережних екосистем, зазначає Мінцзян Чжоу з того ж інституту. Темні і каламутні води уповільнюють зростання морських трав, які є важливим місцем проживання моллюскового і рибного молодняку.
   Зараз вчені намагаються зрозуміти, звідки коричневі припливи взялися в Китаї: чи є водорість місцевим аборигеном або прийшла разом з молюсками, ввезеними з США.
  Експерти підозрюють, що в будь-якому випадку винне швидке зростання економіки і населення Китаю. Так, розвиток сільського господарства призвело до потрапляння в море великої кількості поживних речовин у вигляді стічних вод, гною і добрив. З 1990-х років відзначається масове цвітіння водоростей по всьому узбережжю, особливо в гирлі Янцзи. Але ті припливи червоного і зеленого кольору.
   В якості екстрених заходів екологи скидають у воду спеціальну глину, яка поглинає водорості. Але це не дуже ефективно, оскільки клітин страшенно багато. Необхідно активізувати боротьбу з припливом поживних речовин в море поряд з розробкою особливих отрут, що вбивають водорості або перешкоджають їхньому росту.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Harmful Algae.
  Підготовлено за матеріалами Nature News.

Фото: Suffolk County Department of Health Services
Джерело: http://science.compulenta.ru/694772/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 1749 | Додав: wiktor | Теги: Китай, коричневі хвилі, цвітіння, вода, водорості, побережжя | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar