Головна » 2010 » Ноябрь » 23 » Наука б'є тривогу з приводу сибірського метану
12:20
Наука б'є тривогу з приводу сибірського метану
вічна мержлота, сибір, парниковий ефект, метан     Метан, замкнений у сибірської вічній мерзлоті, просочується в атмосферу ось вже десять тисяч років - з кінця останнього льодовикового періоду, і нічого незвичайного в цьому немає. Однак за минулі десятиліття в міру потепління планети цей парниковий газ - в 23 рази потужніший, ніж двоокис вуглецю, - став виділятися з лякаючою швидкістю.

Сергій Зимов показав журналістові Ассошіейтед Прес, як можна розбити лід і запалити невеликий факел завдяки метану, звільненому вічною мерзлотою. (Фото AP.)
Сергій Зимов показав журналістові Ассошіейтед Прес, як можна розбити лід і запалити невеликий факел завдяки метану, звільненому вічною мерзлотою. (Фото AP.)

Деякі фахівці вважають, що саме танення вічної мерзлоти може стати причиною глобальної зміни клімату. За оцінками, в цій зоні з часів мамонтів зберігається 1500 млрд т вуглецю. «Це все одно що всі тропічні ліси нашої планети», - зазначає Сергій Зимов, начальник Східно-сибірської дослідної станції.

Проблема глобального потепління давно знаходиться в центрі уваги кліматологів. Більшість вважає, що в ній винна повсякденна діяльність людини, перевантажуються атмосферу газами, які утримують тепло.

А ось усвідомлення загрози, яка походить від витоку метану з вічної мерзлоти, сталося зовсім недавно. Хоча ця проблема навіть не згадана в доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату 2007 року, удостоєному Нобелівської премії. «На мій погляд, метан - це той самий соня, якому ніяк не можна дозволити прокинутися», - наголошує Роберт Кореллі, авторитетний американський кліматолог і фахівець по Арктиці. За його словами, він та інші американські вчені намагаються спонукати Вашингтон розгорнути супутники для збору даних про витік метану.

Так, ніяких заслуговують довіри даних на цей рахунок за тривалий період часу у науки до цих пір немає. У серпні журнал Science опублікував статтю, в якій кілька великих експертів фактично відмовилися видавати які-небудь прогнози. «Арктичний Армагеддону потрібно більше науки, а не балачок», - свідчив заголовок.

Між тим дослідження показують, що динаміка кліматичних змін в приполярних областях носить дуже складний характер. Програма арктичного моніторингу та оцінки, заснована вісьмома арктичними країнами, встановила, що Арктика поглинає більше вуглекислого газу, ніж виділяє. «Метан - зовсім інша справа», - йдеться у звітній доповіді проекту за 2009 рік. Арктика відповідальна за 9% глобальних викидів метану.

Кейті Уолтер Ентоні з Університету Аляски, яка виробляла вимірювання десять років тому, оцінює кількість метану в арктичних озерах Аляски, Канади і Росії в 50 млрд т - у десять разів більше, ніж зараз знаходиться в атмосфері.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США у своїй останній доповіді про стан справ в Арктиці, що побачив світ у жовтні, відзначило, що середня температура вічної мерзлоти зростала протягом десятиліть, причому за останні п'ять років у багатьох місцях на узбережжі Арктики зафіксовано значно прискорення. Одне з таких місць - селище Черський в гирлі Колими на березі Східно-Сибірського моря (Якутія). Протягом останніх п'яти років земля нагрівалася тут приблизно на 2 ˚ C на рік. Сьогоднішня її температура - мінус 5 градусів Цельсія.

Але проблема не тільки в метані. Едома (тип субарктичних рівнин Східного Сибіру) охоплює 1,8 млн кв. км. Грунт тут надзвичайно нестійка. Це все одно неначебто 15-метрові бурульки забили в пухку землю. У міру потепління вершини крижаних клинів тануть, і на поверхні виникає вм'ятина, яка або стає озером, або перетворюється в частину системи крутих пагорбів і ярів, що створює загрозу будівель і комунікацій. Сім років тому згаданий вище Сергій Зимов розчистив від дерев та моху цілий гектар, зробивши його ідеально рівним. Тепер на цьому місці ущелини від трьох до п'яти метрів завглибшки. «Через 30 років весь Черський буде виглядати таким чином», - похмуро пророкує учений. Деякі споруди в селищі вже дають тріщини ...

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1640 | Додав: wiktor | Теги: парниковий ефект, метан, Сибір, вічна мержлота | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar