Головна » 2012 » Июнь » 5 » Геоінженерні технології змінять колір неба
20:24
Геоінженерні технології змінять колір неба
Геоінженерні технології змінять колір неба   Якщо геоінженерії таки почнуть розпорошувати аерозолі у верхніх шарах атмосфери, наше блакитне небо побіліє.
   Теоретично сульфатні аерозолі повинні знизити температуру планети, відбивши невеликий відсоток сонячного світла назад в космос. Одночасно це призведе до більшого розсіювання світла в атмосфері. В результаті кількість сонячного світла, що досягає поверхні Землі, знизиться приблизно на 20%, тоді як рівень м'якого, дифузного світла виросте, пояснює Бен Кравіц з Інституту Карнегі (США).
   Кумулятивний ефект позначиться на всьому земному житті, а також на наших технологіях. Наприклад, скорочення прямих сонячних променів вплине на сонячну енергетику, а збільшення непрямого сонячного світла зробить більш активним фотосинтез під кронами дерев. Найбільш помітним наслідком стане зміна кольору неба.
  Блакитний колір ясного неба - результат розсіювання світла молекулами повітря. Розсіювання набагато сильніше на коротких (синіх) довжинах хвиль, ніж на довгих (червоних). Аерозольні частинки набагато більше молекул, тому вони краще розсіюють червоне світло, внаслідок небо стає яскравішим і світлішим.
   Розрахунки пана Кравіца показали, що частинки в діапазоні від 0,1 до 0,9 мкм в діаметрі зроблять небо блідим, причому найбільш сильний ефект очікується в результаті розпилення часток середніх розмірів. Краще за все зміна кольору буде помітна у сільській місцевості, де забруднення повітря звичайно нижче.
  Слід також пам'ятати про численні фактори невизначеності. Наприклад, ніхто не знає, частки якого розміру виберуть геоінженерії і наскільки активно ці частинки будуть злипатися.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Геофізичний Review Letters.
   Підготовлено за матеріалами NewScientist.

Фото: Пазинич В.Г.
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2261 | Додав: wiktor | Теги: дерева, кущі, Арктика, потепління, Сибір | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar