Головна » 2011 » Октябрь » 27 » На США насувається лавина японського сміття, змитого березневим цунамі
10:47
На США насувається лавина японського сміття, змитого березневим цунамі
 сміття, цунамі, Японія, США, Тихий океан  Вчені простежили траєкторію руху мільйонів тонн сміття і уламків, які опинилися в Тихому океані після цунамі в Японії 11 березня. За прогнозами, вже через два роки сміттєва лавина досягне Гаваїв, а через три - західного узбережжя США, пише The Daily Mail.
 Дослідження провели вчені з Міжнародного центру тихоокеанських досліджень в Гавайському університеті. За оцінками, цунамі змило сотні мільйонів тонн брухту - телевізори, холодильники, меблі та ін З них на плаву зараз знаходяться близько 20 мільйонів тонн.
  Протягом півроку Микола Максименко і Ян Хефнер використовували комп'ютерну модель океанічних часток для того, щоб спрогнозувати подальшу траєкторію руху сміття. "Не хотілося б сіяти паніку. Але люди повинні знати, з чим їм доведеться зіткнутися", - підкреслив Ян Хефнер.
  Уламки знайшлися саме в тому районі, в якому припускали вчені. В кінці вересня російський корабель "Паллада", повертаючись в порт Владивостока, виявив слід від "японського сміття". "22 вересня, ми виявили японське риболовецьке судно. Рівень радіації був у нормі. Потім ми також побачили телевізор, холодильник та інші предмети домашнього ужитку", - розповідали моряки.
  Відразу після землетрусу деякі океанографи лякали, що до Гавайських островів принесе "тисячі ніг мертвих японців", нагадує ТСН.ua. Мовляв, самі трупи навряд чи допливуть, вони швидше потонуть. А ось відірвані ноги, взуті в черевики, можуть довго триматися на воді. Однак, за словами моряків, з "Паллади" вони бачили тільки взуття, без ніг.
  Екіпаж корабля передав координати виявленого сміття в Гавайський університет. З їхньою допомогою вчені зараз коригують комп'ютерну модель. Але вже ясно, що вона працює.
  Перший час в океані, крім уламків, плавали цілі будинки - деякі з 200 тисяч змитих. Траплялися й автомобілі - трейлери і навіть легкові. Тепер великих предметів майже не стало, за винятком корпусів судів, але дрібні почали рухатися швидше.
  На щастя американців, що живуть на західному узбережжі, не все сміття залишиться у них: частина попливе до Аляски або повернеться назад в океан, завдяки існуючому тут гігантського виру. І в підсумку, багато чого з того, що було змито з Японії, поповнить величезний сміттєвий "континент", який вже знаходиться в Тихому Океані. Його називають great pacific garbage patch - Велике тихоокеанська сміттєва пляма.
  За одними оцінками, розміри плями можуть досягати площі кількох штатів, в інших - перевищувати США. Плаває там в основному пластик і дерево прошарком приблизно в 10 метрів. Утримують все це кільцеві течії.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://ecoportal.su
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2576 | Додав: wiktor | Теги: Японія, США, сміття, Тихий океан, цунамі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar