Головна » 2011 » Сентябрь » 21 » Картографи розтопили Гренландію
18:16
Картографи розтопили Гренландію
  Times, Гренландія, карта, лід, картограф  Британські вчені з Інституту полярних досліджень Скотта (Scott Полярний науково-дослідний інститут) стверджують, що кордони крижаного покриву Гренландії в нещодавно виданому географічному атласі світу Таймс Всеосяжний Атлас світу (13-е видання) зображені неправильно. Про це повідомляє BBC.
  За словами представників видавництва HarperCollins, 15% гренландських земель, раніше покритих льодом, тепер вільні від нього. Проте співробітники університету Скотта вважають цю цифру завищеною. «Останні супутникові знімки Гренландії показують присутність льодовиків і постійного крижаного покриву на багатьох територіях, які в новому атласі відзначені, як вільні від льоду», - говорять вчені в листі, відправленому ними в газету Times.
  Видавці «найавторитетнішого атласу в світі», в свою чергу, відстоюють його правильність, посилаючись при цьому на дані Американського національного центру даних по снігу і льоду (Національний снігу і льоду Data Center). «У той час, як глобальне потепління зіграло роль в цьому скороченні [площі льоду в Гренландії], це також результат більш точних досліджень, які стали можливими в даний час», - заявляють у видавництві.
  Як писав «Навколо світу», лід в Гренландії і в решті частини Арктики тане швидше, ніж очікувалося. Арктичні температури за останні шість років були найвищими з 1880 року, а так звані механізми зворотного зв'язку прискорили темпи глобального потепління на Крайній півночі.
   Втім, можливо, все не так страшно: згідно з результатами недавнього дослідження датських вчених, сучасне танення льоду дуже далеко від того рівня, коли цей процес вже не можна буде зупинити. 5 тис. років тому рівень льоду в Арктиці був на 50% нижче. І це ще не було критичною точкою, так як після цього він почав рости.
Фото: focus.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Зі сфери ГІС та картографії | Переглядів: 2895 | Додав: wiktor | Теги: картограф, лід, карта, Гренландія, Times | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar