Головна » 2010 » Апрель » 6 » Швидке танення льодовиків стало причиною сильного і швидкого похолодання в минулому на Землі
16:01
Швидке танення льодовиків стало причиною сильного і швидкого похолодання в минулому на Землі
Озеро Агассіс
 Марк Бейтмен з Шеффілдського університету в якості основної причини швидкого похолодання, що стався 13000 років тому (ранній Дріас), називає прорив у Північну Атлантику прісних вод озера Агасcіс.
 
Озеро Агассіс, рівне по площі Великобританії, утворилося в результаті танення льодовиків Північної Америки. Марк Бейтмен в дельті річки Маккензі виявив породи, що свідчать про найсильнішого повені, що були викликані "скиданням" вод озера Агасcіс. Прісні води озера зупинили роботу Гольфстріму, викликавши похолодання в Європі на 1400 років. Середня зимова температура в Європі впала до -25 ° C. У результаті на Півночі Великобританії (Йоркшир, Північний Лінкольншир) утворилися навіть арктичні пустелі, позбавлені всілякої рослинності.
 
Марк Бейтмен стурбований тим, що швидке танення льодовиків, що спостерігається останнім часом, може призвести до аналогічних наслідків. З 2006 по 2008 рік у результаті танення льодів однієї лише Гренландії щорічно в Північну Атлантику надходило 273 км3 прісної води.

Джерело:
http://www.priroda.su/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2997 | Додав: wiktor | Теги: Похолодання, танення льодовиків, Марк Бейтмен, озеро Агассіс | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar