Головна » 2011 » Январь » 17 » У загальних рисах ефект Коріоліса був передбачений за 200 років до його відкриття
18:39
У загальних рисах ефект Коріоліса був передбачений за 200 років до його відкриття
  У 1835 році французький фізик і інженер Гаспар-Гюстав  Коріоліса описав ефект, пізніше названий його ім'ям: під що обертається системі відліку (наприклад, на поверхні Землі) спостерігачеві здається, що тіла рухаються по вигнутій траєкторії.

Крістофер Грені з Товариства Джефферсона та Технічного коледжу Луїсвілля (штат Кентуккі, США) з'ясував, що в загальних рисах це відкриття було зроблено на два століття раніше - італійським астрономом Джованні Риччоли. Ще в 1651 році той опублікував 77 аргументів проти теорії Коперника, спробувавши довести, що рух небесних тіл не можна пояснити обертанням Землі навколо своєї осі і Сонця. Зокрема вчений апелював до того, що в цьому випадку пекло опинився б у «неправильному» місці, та й в цілому «естетика космосу» була б порушена.

У той же час Риччоли стверджував, що якби Земля і справді оберталася, то швидкість поверхні на різних широтах була б різною. За його словами, якщо Коперник прав, то траєкторія ядра, випущеного з гармати на екваторі в північному або південному напрямку, покаже невелике відхилення на схід чи захід, бо, поки снаряд буде летіти, поверхню планети під ним пересунеться. У той час про існування подібного ефекту відомо не було, і Риччоли зробив помилковий висновок про відсутність обертання Землі.

Так що заслугу Коріоліса оскаржити не можна. На відміну від свого попередника француз сказав цьому явищу «так». Звичайно ж, по польоту ядра ефект помітити не вдасться - він проявляється тільки у великих системах на кшталт погодних умов і океанських течій.

Крім того, саме Коріоліса зрозумів, що за винятком пострілів з екватора відхилення повинні відбуватися з об'єктами, що рухаються в будь-якому напрямку, а не тільки на північ чи південь.

Г-н Грені відзначає, що Риччоли часто ігнорується істориками науки через свою антікоперніковской позиції, але, на його думку, за відсутності більш точних вимірювань аргументи італійця були дуже розумними. По всій видимості, упорядник «Нового Альмагеста» і справді був справжнім вченим, а не тупим мракобісом, який заперечував геліоцентричну модель світу з сліпого принципу.
Фото: science.compulenta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1609 | Додав: wiktor | Теги: історія відкриття, видхиляюча сила, ефект, Земля, сила Кореоліса | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar