Головна » 2013 » Декабрь » 16 » Landsat 8 допоміг виявити найхолодніші місця на Землі
11:05
Landsat 8 допоміг виявити найхолодніші місця на Землі
  Нещодавно вчені зафіксували найнижчі температури на Землі на пустельному і віддаленому льодовиковому плато в Східній Антарктиді , які перевершили рекорд , встановлений в 1983 році, і відкрили нову головоломку зледенілого континенту.
  Тед Скамбос , провідний вчений Національного центру даних з дослідження снігу та льоду ( NSIDC ), і його команда зафіксували температури від -92 до -94 градусів за Цельсієм (-134 до -137 градусів за Фаренгейтом ) в 1000 - кілометровій смузі на найвищій частині льодовикового хребта Східної Антарктиди , повідомляється в Science Daily .
  Виміри проводилися в період з 2003 по 2013 роки за допомогою датчика скануючого спектрорадіометра середнього дозволу MODIS , встановленого на борту супутника NASA Aqua над Південним півкулею за допомогою нового супутника Landsat 8 , який був запущений на початку цього року Геологічної службою США і NASA.
  «Я ніколи не був на такому холоді , і сподіваюся , що ніколи не буду , - каже Тед Скамбос . - Мені сказали , що кожен вдих тут дуже болісний і необхідно бути дуже обережним , щоб не заморозити частину горла або легень при вдиху ».
  Ці рекордні температури на кілька градусів холодніше , ніж попередній рекорд - 89,2 градуса за Цельсієм ( -128,6 градуса за Фаренгейтом ) , який був зареєстрований в Східній Антарктиді 21 липня 1983 науково- дослідною станцією «Схід ».
  Це набагато холодніше , ніж найнижча зареєстрована температура в Сполучених Штатах на Алясці - 62 градуси за Цельсієм ( -79,6 градуса за Фаренгейтом ) і в Північній Азії - 68 градусів за Цельсієм ( -90,4 градуса за Фаренгейтом ) , або навіть на куполі Гренландского льодового щита - 75 градусів за Цельсієм (-103 градуси за Фаренгейтом ) .
11
  Це зображення показує місце розташування реєстрації рекордно низьких температур в Антарктиді. Червоні точки показують , де раніше фіксувалися рекордно низькі температури повітря. Зображення з сайту nsidc.org

  Скамбос розповів , що рекордні температури були виявлені у п'яти кишенях на відстані 10 кілометрів , де рельєф утворює невеликі западини глибиною від 2 до 4 метрів. Ці западини знаходяться в безпосередній близькості від льодового хребта , який проходить між Куполом Аргуса і Куполом Фуджі - крижаних вершин на льодовому щиті Східної Антарктиди. Антарктичні бази встановлені на кожній з них , і, як правило , під час антарктичних зим вони не функціонують.
  Холодне повітря утворюється недалеко від сніжної поверхні і залишається внизу , тому що він щільніше того , що над ним. Повітря скупчується в западинах і продовжує охолоджуватися при сприятливих умовах.
  «Рекордні температури , здається , можна зафіксувати , коли вітровий режим або градієнт атмосферного тиску виштовхує холодне повітря вгору , - поділився Скамбос . - Це дозволяє повітрю в низьких западинах залишатися холодним і ставати прохолодніше , навіть коли небо ясне . Коли в цих кишенях повітря залишається дуже холодним , середня температура досягає наднизьких значень ».
  « Кожен садівник знає , що при ясному небі і сухому повітрі навесні або взимку в нічний час трапляються дуже низькі температури , - додав Скамбос . - Але там , де ми звикли жити , немає ночей , які тривають три , чотири або шість місяців , коли навіть в умовах ясного неба все постійно охолоджується ».
  Скамбос і його команда зафіксували рекордно низькі температури під час роботи над дослідженням незвичайних тріщин на поверхні льоду Східної Антарктиди , яким, як припустили вчені , кілька сотень років.
  « Тріщини , ймовірно , є термічними : температура взимку стає настільки низькою , що верхній шар снігу стискається до моменту , при якому поверхня починає тріскатися , пристосовуючись до холоду і зменшення обсягу , - сказав Скамбос . - Це наштовхнуло нас на питання, яким же був діапазон температур. Таким чином , ми почали полювати на найхолодніші місця , використовуючи дані датчиків трьох супутників ».
  Більш ніж 30 -річні дані датчика радіометра високого дозволу AVHRR на полярно - орбітальному екологічному супутнику ( POES ) від NOAA надали перспективу можливості Скамбос поглянути на карту низьких температур Антарктиди.
   «Хоча Landsat 8 є новим датчиком , виконана робота продемонструвала його здатність детально вивчити холодові кишені » , - сказав Скамбос .
  Скамбос та інші вчені збиралися виявити чергову холодну область . Замість цього вони виявили широку смугу на великій висоті , де в кількох місцях постійно встановлюються рекордно низькі температури. Крім того , безліч таких екстремально холодних районів протягом багатьох років мають приблизно ті ж низькі температури - від -92 до -94 градусів за Цельсієм (від -134 до -137 градусів за Фаренгейтом ) .
  Вчені припускають , що шар в атмосфері над льодовиковим плато має певний мінімум температури і запобігає охолодження поверхні плато.
  «Здається , що на цій високій області плато є фізична межа найнижчої температури , як і рівня випромінюваного тепла», - сказав Скамбос . Хоча це дуже холодне місце , поверхня Антарктиди випромінює тепло і енергію в космос , особливо коли погода суха і безхмарна .
  Скамбос також зазначив: « Рівні вуглекислого газу , оксиду азоту , сліди водяної пари та інших газів в повітрі можуть призвести до більш - менш рівномірному обмеження рівня тепла , випромінюваного поверхнею ».
  Скамбос і його команда продовжать удосконалювати свою карту холодних місць Землі за допомогою даних супутника Landsat 8 . «Це чудовий супутник , і ми неодноразово дивувалися його гарній роботі не тільки при відображенні температур , але і при оцінці рослинності , лісів і льодовиків по всьому світу» , - сказав Скамбос .
  « Користь від даних супутника Landsat 8 величезна і різноманітна , - сказав Джеймс Праски , вчений проекту Landsat 8 з Центру космічних польотів імені Годдарда NASA в Грінбелті ( штат Меріленд) . - І робота Скамбос є прикладом інтригуючого наукового дослідження , яке може проводитися за допомогою Landsat 8 ».
  У більш довгостроковій перспективі Скамбос і його команда спробують розробити метеорологічні станції , які будуть встановлені в районах з рекордними температурами для підтвердження даних датчиків Landsat 8 і MODIS . В даний час більшість автоматизованих метеорологічних станцій в розпал зими не працюють.
  « На науково -дослідних базах немає людей , які б залишалися там на весь зимовий період для вимірювання температур , - сказав Скамбос . - Нам потрібно буде розробляти електроніку , яка зможе працювати при таких температурах ».

Фото: http://www.km.ru/science-tech/2013/12/13/issledovaniya-rossiiskikh-i-zarubezhnykh-uchenykh/727642-landsat-8-pomog-obn
Джерело: http://www.km.ru/science-tech/2013/12/13/issledovaniya-rossiiskikh-i-zarubezhnykh-uchenykh/727642-landsat-8-pomog-obn
Категорія: Зі сфери ГІС та картографії | Переглядів: 2521 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, Антарктида, Дослідження, Landsat 8, Скамбос | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar