Головна » 2014 » Февраль » 18 » Аральському басейну подарували трохи надії
09:42
Аральському басейну подарували трохи надії
  Вивчення даних , отриманих супутниками НАСА , показало , що, хоча майбутнє басейну Аральського моря в Центральній Азії залишається безрадісним в довгостроковій перспективі , в  найближчий час все буде не так уже й погано.
  Колись четверте за величиною внутрішнє море планети, за останні півстоліття Арал втратив 90 % води. Кірк Змієвський і Річард Бекер з Толедського університету ( США ) захотіли з'ясувати , чи пішла  вода назавжди або ж перемістилася в іншу частину басейну - наприклад , у водосховища . Крім того , було б цікаво дізнатися , чи зіграло  роль у катастрофі зниження опадів.
   Дослідники скористалися даними , зібраними супутниками НАСА Gravity Recovery and Climate Experiment ( GRACE ) , і склали карту помісячних змін маси басейну з 2003 по 2012 рік, а це не багато не мало півтора мільйона квадратних кілометрів ( для порівняння: площа Москви - 2,5 тис . км ² ).
  Виявилося , що кожен рік басейн втрачав у середньому 12-14 км ³ води. Це величезна кількість , але воно вдвічі менше того , чого кожен рік позбавлялося саме Аральське море , - 24 км ³. Виходить , приблизно половина води , яка йшла з моря , пропадала назавжди , випаровуючись або задовольняючи сільськогосподарські потреби .
  Водночас половина води , втраченої морем , залишилася в басейні , перемістившись в його верхні частини , особливо в райони з самим інтенсивним землеробством. Не дуже зрозуміло , чому це сталося: чи покращилися методи збереження води , чи то справа в недбалій іригації , коли вода витікає з погано захищених канавок в водосховища.
   Що стосується скорочення дощів , то це вважалося фактом. Вченим не вдалося знайти даних про наземні виміри опадів, тому довелося скористатися даними супутника НАСА Tropical Rainfall Measuring Mission . Як не дивно , змін в кількості опадів з 2002 року не було , тому аналіз продовжили до 1980 року завдяки базі Global Precipitation Climatology Project , але результат виявився тим же: басейн отримував весь цей час приблизно одну й ту ж кількість дощової води.
  У той же час в околицях Аральського моря структура опадів змінилася , і це , мабуть , породило у місцевих жителів уявлення про те , що дощів стало менше , проте воно помилкове . Опади за напрямком вітру  від Аральського моря дійсно знизилися , але над самим морем дощі посилилися.
   Біди Аралу почалися в 1930 -х роках , коли радянська влада намірилася створити бавовняну промисловість у пустелях Середньої Азії. Води річок , що живлять Аральське море , стали відводитися для насичення вологолюбної культури . Після розпаду СРСР деякі країни басейну продовжують підтримувати цю індустрію.
  Зниження доступності прісної води в результаті людської діяльності та зміни клімату - біда всього світу .
  Результати дослідження опубліковані в журналі Earth Interactions .
  Підготовлено за матеріалами Лабораторії реактивного руху НАСА.




Фото: http://gdb.rferl.org/F54A10C9-DEDA-4967-AFA6-2E2719C28CA2_mw1024_n_s.jpg
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/ekologiya/10011522/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2455 | Додав: wiktor | Теги: озеро, антропогенні екологічні фактори, Аральське море, Арал, посуха, питна вода | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar