Головна » 2012 » Июнь » 27 » Археологи знайшли один з найбільших в європейській історії скарбів
09:27
Археологи знайшли один з найбільших в європейській історії скарбів
 Скарби  На британському острові Джерсі двома археологами-аматорами виявлений один з найбільших в європейській історії скарбів. Загальна вага вилучених зі схованки десятків тисяч золотих і срібних монет досягає 3/4 тонни.
   За оцінками експертів, знахідці більше 2000 років. Виявлені монети, що датуються приблизно 50-м роком до н.е., були в обігу у кельтського племені коріозолітів, що населяли північ сучасної Бретані. Вчені вважають, що нечувана сума могла бути вкрита французькими кельтами на острові Джерсі напередодні римської навали - в середині I століття до н.е. легіонери під командуванням Юлія Цезаря підкорювали племена галлів.
   Поки дослідникам важко визначити точну кількість монет, так як за століття змішаний з глиною метал злежався настільки щільно, що нагадує величезний злиток, передає ИТАР-ТАСС. За попередніми оцінками, вона може коливатися від 30 до 50 тисяч. При цьому ціна кожної монети може становити від 100 до 200 фунтів стерлінгів, а загальна вартість древнього скарбу може скласти від 5 до 16,5 мільйона доларів.
   Поле в приході Грувіль, розташованому на східному узбережжі острова Джерсі, давно привертало інтерес шукачів скарбів. 70-річний Реєстр Мед, який зробив сенсаційну знахідку разом зі своїм напарником Річардом Майлзом, зізнався, що більше 30 років намагався виявити в цій місцевості скарб після того, як почув розповіді про монети, знайдених під корінням дерева, вивернутого ураганом.
   Поки немає ясності в тому, на яку частину коштів від продажу знахідки музеям можуть претендувати археологи-аматори, проте, за словами Річарда Майлза, гроші були б для нього лише приємним доповненням до радості від самої знахідки. "Якби ми займалися цим заради грошей, то кинули б вже багато років тому, - зазначив він. - Головне було в тому, щоб знайти ці монети і дати можливість джерсійцям теж побачити їх".

Фото: worldofgold.ru
Джерело: http://www.segodnya.ua/news/14401185.html
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2030 | Додав: wiktor | Теги: Археологи, острів, скарб, Джерсі, Великобританія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar