Головна » 2010 » Июль » 20 » 15 років станції "Академік Вернадський"
10:59
15 років станції "Академік Вернадський"
антарктична станція, Академік Вернадський, Фарадей, Великобританія    15 років тому (1995) у Лондоні Посол України у Великобританії академік Сергій Комісаренко та Державний міністр закордонних справ Великої Британії Девід Девіс підписали угоду та Меморандум про передачу Україні британської антарктичної станції «Фарадей». Вже 17 листопада 1995 р. учасники першої Української антарктичної експедиції розпочали першу зимівлю на льодовому континенті, а 6 лютого 1996 р. відбулась офіційна церемонія передачі станції, над якою було піднято український прапор, а також присвєно нове ім’я – академіка В.І. Вернадського.

Акаде́мік Верна́дський — українська антарктична станція. Заснована у лютому 1996, коли станція Фарадей була передана Україні Англійським Антарктичним Товариством і перейменована в Академік Вернадський.

У 1992 р. Росія оголосила себе правонаступницею всіх антарктичних станцій Радянського Союзу і відмовила Україні в передачі однієї із них. Упродовж лютого-серпня 1992 р. направлено ряд ініціативних листів вчених і спеціалістів, звернень установ і організацій до державних органів щодо необхідності відновлення і продовження Україною діяльності в Антарктиці.

3 липня 1992 р. Президент України Л. Кравчук видав указ про участь України в дослідженнях Антарктики.

У серпні 1992 р. Парламент України схвалив документи про приєднання України до Антарктичного договору, а 26 жовтня 1993 р. утворено Центр антарктичних досліджень (згодом — Український антарктичний центр), який очолив П. Ф. Гожик.

У листопаді 1993 р. Великобританія розповсюдила серед посольств пропозицію про передачу станції Фарадей на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу одній із «неантарктичних» держав. У березні-квітні 1994 р. Ю. Оскрет і А. Чебуркін їдуть у Кембридж для знайомства з роботою Британської антарктичної служби (БАС). А. Чебуркін першим вирушає на станцію Фарадей. У серпні 1994 р. БАС утверджується в намірі передати станцію Фарадей Україні, пропонуючи відрядити 4 фахівців для докладного вивчення систем забезпечення станції, наукової роботи і апаратури, дизельного господарства і систем зв'язку. У серпні-вересні 1994 р. проходить 23-а сесія SCAR, на якій Україна вступає до цієї міжнародної організації з наукових досліджень в Антарктиці.

21 листопада 1994 р. фонд «Відродження» виділяє 12000 доларів на проект «Україна повертається в Антарктиду». 5 грудня 1994 р. — виліт Ю. Оскрета (забезпечення станції), Г. Міліневського (наукові програми), О. Люшнівського (зв'язок) і В. Гергієва (дизельне господарство) на станцію Фарадей. З 17 грудня 1994 р. по 15 лютого 1995 р. — робота на станції. 20 липня 1995 р. в Лондоні Посол України С. Комісаренко підписує міжурядову угоду, а директор ЦАД П. Гожик — Меморандум між ЦАД і БАС про передачу антарктичної станції Фарадей Україні не пізніше 31 березня 1996 р.
Станція Академік Вернадський

Станцію названо на честь видатного українського вченого академіка Володимира Івановича Вернадського (1863—1945), який у 1918 р. став першим президентом Академії наук України. Того ж року заснував наукову бібліотеку, яка тепер є найбільшим в країні зібранням літератури з усіх галузей знань, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Відомий геолог, дослідник хімічного складу земної кори, він створив теорію ізоморфізму, став основоположником вчення про біосферу і ноосферу.

Перша експедиція пройшла успішно. За високий професіоналізм, виявлений в екстремальних умовах Антарктики при виконанні завдань Першої української антарктичної експедиції Указом Президента України у квітні 1998 р. орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено Г. П. Міліневського (начальника станції), орденом «За мужність» ІІІ ступеня В. Г. Бахмутова (геофізика) і Л. С. Говоруху (гляціолога). На станції залишилась пам'ятка зі списком учасників Першої антарктичної експедиції.

На станції ведуться дослідження, обумовлені Меморандумом про передачу станції Фарадей Україні. Одночасно вони є складовими частинами Державної програми досліджень України в Антарктиці, яка тепер розроблена на період до 2010 р.

Використано матеріали: http://presscenter.ukrinform.ua, http://uk.wikipedia.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3571 | Додав: wiktor | Теги: Великобританія, Фарадей, Академік Вернадський, антарктична станція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 Артем • 18:31, 23.02.2011
прикольно внесення до науки
ComForm">
avatar