Головна » 2011 » Июль » 1 » Австалійські аборигени міняли погоду
09:17
Австалійські аборигени міняли погоду
Австралія, абориген, погода, сільське господарство, випалювання, мусони  Коли перші європейські поселенці в XVII столітті добралися до Австралії, їх здивував незвичний метод ведення сільського господарства. Аборигени північній частині континенту випалювали пасовища і ріллі в холодні місяці сухого сезону, що передують зимовим мусонам. Тим самим вони стимулювали зростання в найближчий сезон дощів. Одночасно ця практика ненавмисно приводила до того, що кінець літа опинявся ще теплий і посушливий.
  Попередні дослідження пов'язали випалювання зі зникненням деяких видів австралійської мегафауни (кенгуру, вомбатов та ін) кілька тисяч років тому. Вплив описаної технології на клімат залишалося невідомим.
  
Майкл Нотар з Університету Вісконсін - Медісон (США) і його колеги взяли комп'ютерну модель клімату Північної Австралії з листопада по березень (а це час перед сезоном дощів, власне мусон і період відразу після його закінчення) і «вилучили» з неї 20% рослинного покриву .
   Виявилося, що клімат в листопаді-грудні (тобто перед сезоном дощів) серйозно змінюється в порівнянні з моделлю, в якій флору не чіпали. Кількість опадів у ці місяці знижується на 3 см. Ця цифра може здатися незначною, але в дійсності дощі перед мусоном необхідні для відновлення екосистеми після посухи.
  Затримка опадів може бути пов'язана частково із збільшенням розрідженості рослинного покриву в кінці сухого сезону, що призводить до зниження кількості випарів з глибинних шарів грунту - а отже, низької вологості і зменшення ймовірності дощів. Крім того, дослідники відзначають, що зниження вологості поверхневих шарів грунту скорочує випарне охолодження, через що температура повітря в регіоні підвищується приблизно на 0,57 ˚ C протягом предмуссонного сезону.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.
   Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.

Фото: sliceyphysics.uaforums.net
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3110 | Додав: wiktor | Теги: погода, мусони, випалювання, Австралія, абориген, сільське господарство | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar