Головна » 2011 » Ноябрь » 26 » Чутливість клімату до парникового ефекту може виявитися меншою за очікувану
12:23
Чутливість клімату до парникового ефекту може виявитися меншою за очікувану
Шміттнер, МГЕЗК, клімат, парниковий ефект, глобальне потепління  Клімат може виявитися менш чутливим до двоокису вуглецю, ніж прийнято вважати. І тоді зростання температури в цьому столітті буде менше очікуваного.
   До такого дивного результату привів аналіз останнього льодовикового періоду. Але це дані лише однієї кліматичної моделі. Поки їх не вдасться відтворити за допомогою інших, фахівці не відмовляться від скептичної гримаси.
   Давно відомо: чим більше парникових газів в атмосфері, тим більше тепла потрапляє в пастку і тим сильніше зростає стовпчик термометра. Але наскільки сильно? Сама авторитетна оцінка говорить: якщо кількість вуглекислого газу в атмосфері подвоїться, планета потеплішає на 3 ˚ C. Це і є чутливість клімату.
   Не варто забувати, що це лише оцінка. У доповіді Міжурядової комісії зі зміни клімату (МГЕЗК) 2007 року говориться про те, що чутливість клімату може становити від 2 до 4,5 ˚ C. Ось така невизначеність. Її спробували зняти Андреас Шміттнер з Університету штату Орегон (США) і його колеги.
   Дослідники сконцентрувалися на останньому максимумі заледеніння (бл. 20 тис. років тому). Скориставшись опублікованими даними, вони склали детальну карту всесвітню температури поверхні. З'ясувалося, що в середньому планета тоді була на 2,2 ˚ C холодніше. Крижані керни не залишають сумнівів, що цьому супроводжував більш низький рівень вуглекислого газу в атмосфері.
   П-н Шміттнер ввів дані про тодішню атмосферної концентрації парникових газів в комп'ютерну модель і отримав несподіване значення чутливості клімату: 2,4 ˚ C.
   Якщо вона дійсно така, то в цьому столітті потепління буде не таким страшним, як попереджала МГЕЗК. Експерти стверджували, що якщо ми як і раніше будемо налягати на викопне паливо, то до 2100 року середньосвітова температура підвищиться приблизно на 4 ˚ C в порівнянні з середнім показником 1980-1999 років.
    Коментатор Гевін Шмідт з Інституту космічних досліджень ім. Годдарда НАСА (США) не вважає результати яким Ви довіряєте. Він вказує на те, що модель, послугами якої скористалися дослідники, недооцінює охолодження Антарктики і середніх широт. Тобто отримана оцінка середньосвітовий температури під час останнього максимуму заледеніння завищена. Насправді було холодніше. Відповідно, температура відтоді зросла набагато сильніше, а звідси чутливість клімату повинна бути більш високою.
   П-н Шміттнер згоден з тим, що в його руках виявилися всього лише попередні дані. Але навіть 2,4 ˚ C - дуже сильне потепління.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
   Підготовлено за матеріалами NewScientist.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 3942 | Додав: wiktor | Теги: Шміттнер, глобальне потепління, парниковий ефект, МГЕЗК, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar