Головна » 2010 » Май » 18 » Діти, що вдало обманюють оточуючих - майбутні менеджери
21:57
Діти, що вдало обманюють оточуючих - майбутні менеджери
Успішні брехуни можуть перерости в надзвичайно успішних громадян - високопоставлених менеджерів і банкірів. Вчені вважають, що для вдалої брехні потрібні складні процеси в мозку, які свідчать про розвинений вже в ранні роки розум. Про це пише Daily Mail.

Др. Канг Лі (Dr Kang Lee), директор Інституту дослідження дітей, університет Торонто (Institute of Child Study at Toronto University), Канада, вивчав дітей у віці від 2 до 16 років. Наприклад, під час експерименту він просив дітей не повертатися назад і не дивитися на фіолетового іграшкового динозавра, що знаходиться у них за спиною, і потім виходив з кімнати рівно на одну хвилину. 9 з 10 дітей поверталися, але, будучи запитаними, в більшості своїй заперечували це. Одна з юних учасниць експерименту, помацавши під ковдрою іграшку, яку вона нібито не бачила, заявила, що це іграшковий динозавр, про який їм говорили, тому що іграшка по відчуттю фіолетова.

Старші діти зазнали іншого роду випробування - їм видали письмовий тест, де на звороті були написані відповіді. Деякі питання були простими і очевидними, але діти, що подивилися все-таки на оборот сторінки, зуміли відповісти навіть на придумані організаторами експерименту питання: Презідіус Акеман (Presidius Akeman), який ніколи не існував, відкрив Туніс. Коли ж їх запитали, звідки вони це знають, діти пояснили, що почули про це на уроці історії.

В цілому, дослідження 1200 дітей показало, що 20% дволіток схильні збрехати, до 3 років частка зростає до 50%, а до 4 - до 90%. Далі ця цифра зростає разом з віком дітей, аж до 12 років, коли обманюють практично всеі і потім падає до 70% у 16-річних. Важливо відзначити, однак, що вчені не знайшли зв'язку між дитячим лукавством і готовністю шахраювати на іспитах або взагалі в житті.

Др. Лі стверджує, що дитяча брехня є в першу чергу знаком досягнення певної стадії розвитку, а зовсім не привід очікувати, що дитя стане патологічним брехуном. Вдала, правдоподібна брехня є ознакою значного розвитку когнітивних здібностей. При цьому схильність до вигадування не залежить від строгості батьків і релігійного виховання, що свідчить на користь його теорії.

«Діти, які брешуть правдоподібніше, мають більш розвинені когнітивні здібності», говорить ін Лі. «Вони можуть стати банкірами у дорослому житті. Брехня показує, що дитина розвинула "менеджерські функції" - складний акт розумового жонглювання, що включає в тому числі маніпулювання кількома процесами в мозку з метою приховати правду ».

Проста техніка дозволяє визначити у більшості дітей молодше 8 років, чи говорять вони правду. Метод заснований на розподілі функцій між півкулями мозку. Якщо, відповідаючи на запитання, дитина дивиться праворуч від себе, то, з великою ймовірністю, вона вигадує, і описує картину, сконструйовану мозком. якщо ж дивиться наліво, то, швидше за все, описує свої реальні спогади.

Вчений вважає, що не слід обрушувати хвилю гніву на дитину, спійману на брехні, але використовувати нагоду для того, щоб пояснити, як важливо бути чесним і як погано брехати. Причому робити це потрібно до 7 років, бо після досягнення 8 років вікно можливостей майже закриється - розпізнати брехню стане дуже важко.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1569 | Додав: wiktor | Теги: дослідження учених, обман, діти, брехня | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar