Головна » 2011 » Август » 3 » Дощ у пустелі
17:09
Дощ у пустелі
Антофогаста, чилі, злива, пустеля, парадокс    У липні в самих сухих районах Чилі випали опади, які у 5 разів перевищують щорічну норму, повідомляє Associated Press. У цих районах навіть 1 мм опадів може серйозно вплинути на поточну ситуацію. У минулі вихідні через рясні опади були заблоковані дороги, відмінено футбольний матч, а також пошкоджені будинки 1800 осіб.
  А в прибережному районі Антофогаста (Antofogasta) на початку липня випала чотирирічна норма опадів. Їх рівень становив всього 6,3 мм, однак цього було достатньо для тих людей і установ, які не звикли захищати себе навіть від невеликих дощів чи снігопадів. У гірських районах рівень снігу сягнув 1 м, хоча зазвичай в період південній зими вони залишаються без снігу взагалі. Солдати брали участь у порятунку 400 осіб, серед яких було кілька автобусів з іноземцями.
  Деякі мідні шахти в регіоні, включаючи і велику шахту в районі Коллахуасі (Collahuasi), тимчасово зупинили своє виробництво через снігопад. На півдні в регіоні Копіапо (Copiapo) по сухих руслах річок пролилися паводки, які ускладнювали рух в регіоні. «Сильні вітри зруйнували дахи і повалили великі дерева. Небо було червоним від піску - ніхто раніше не бачив такого », - розповів Оррасіо Ларраін, археолог, який живе в місті Ікіке (Iquique), на який обрушилася піщана буря.
  Хоча кліматологи кажуть про те, глобальне потепління створює екстремальні погодні умови по всьому світу, дощ, пролився в пустелі Атакама (Atacama), досить незвичайний. Протягом минулого століття рівень опадів неминуче скорочувався, а прогнози свідчили, що пустеля буде поширюватися на південь і стане ще сухіше. «Екосистема Атаками зазвичай не відрізняється різноманітністю, а квіти там не цвітуть щороку. Проте липневі опади повинні принести чудові зміни. Швидше за все ми побачимо велику кількість квітів і комах », - розповіла Пілар Сереседа (Pilar Cereceda), професор біогеографії в Чилійському університеті (University of Chile), Чилі.
  Проте в цілому ситуація не настільки сприятлива. За даними Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням, посушливі землі займають 41% земної суші і служать місцем існування для більш ніж 2 млрд чоловік, причому майже половина людей, що мешкають на посушливих територіях, живуть в умовах убогості. Загальна площа землі, що постраждала від опустелювання, за оцінками, становить 6-12 млн км ² (для порівняння: площа таких країн, як Бразилія, Канада і Китай, становить 8-10 млн км ²).
Фото: webplus.info
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2013 | Додав: wiktor | Теги: пустеля, Антофогаста, Чилі, парадокс, злива | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar