Головна » 2010 » Август » 26 » Україна може стати пустелею
20:31
Україна може стати пустелею
думка експертів, Україна, кліматичний пояс, пустеля         Експерти не виключають, що в Україні може змінитися кліматичний пояс. Про це свідчать результати експертного опитування про зміну клімату в Україні та у світі, а також про наслідки цієї зміни, проведеного Інститутом Горшеніна в зв'язку з аномально спекотним літом в Україні.

Координатор програм з питань зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька не сумнівається в тому, що проблема зміни клімату в світі вже існує.

Це, за її словами, в першу чергу відбувається через спалювання видів викопного палива, таких як нафта, газ і вугілля, що призводить до зайвих викидів вуглекислого газу в атмосферу. «Цей надлишок вуглекислого газу і став причиною парникового ефекту. Вчені говорять, що за останні 10 років 9 з 10-ти природних катаклізмів є наслідком зміни клімату. Наслідків дуже багато - почастішали природні катаклізми, такі як посухи, урагани, смерчі, підняття рівня світового океану », - зазначила Рудницька.

Говорячи про зміну клімату в Україні, вона не виключила загального підвищення температур, зміщення кліматичних поясів - коли степу стають напівпустелями, пустелями, відповідно, і фауна змінюється.

«Для південних і східних регіонів є ризик виникнення проблем з питною прісною водою. А в Західній Україні, на Закарпатті є ризик почастішання злив, опадів. Збільшиться кількість природних катаклізмів, почастішають посухи, повені, смерчі, існує ймовірність поширення нетипових переносників захворювань, таких як малярія - коли умови для їх існування стануть придатними », - сказала Рудницька.

Вона також зазначила, що зміна клімату - це і соціально-економічна проблема. «Це впливає на життя людей, на здоров'я. Україна є аграрною країною, а зміна клімату буде позначатися на продуктивності земель і на врожайності », - вважає експерт.

Рудницька нагадала, що, на думку Міждержавної групи експертів зі зміни клімату, людство зможе адаптуватися до підвищення температури, якщо загальна температура підніметься не більше ніж на два градуси за Цельсієм.

«На даний момент, за останні 100 років, температура піднялася на 0,8 градуса. При цьому ми вже маємо негативні наслідки, і багато хто замислюється, що глобальне потепління - це не екологічні страшилки. У людства залишилося 1,2 градуса. Міжнародні документи зобов'язують індустріально розвинені країни, в тому числі й Україну, знижувати викиди парникового газу. До 2020 року індустріальні країни повинні знизити викиди на 25-40%, і тоді ми вписуємося в ці 2 градуси з 50% ймовірністю. На даний момент виходить, що ми йдемо на потепління на 3-4 градуси до 2050 року, тобто, людство завзято йде за курсом самознищення. Немає політичної волі, в тому числі і в України, яка планує, навпаки, збільшувати обсяги викидів, заявляючи про це на міжнародних переговорах », - вважає Рудницька.

На думку провідного кліматолога Центральної геофізичної обсерваторії Олени Донич, літо 2010 року не було аномально спекотним. «Це літо характеризується стійкою спекою. Трималися дуже високі температури, теплі повітряні маси стояли таким чином, що погода не мінялася значний період часу, особливо в серпні. А абсолютний максимум ще не був перекритий. У 1946-му було 39,4 градуса, в цьому році - поки що тільки 39,2 », - сказала вона.

Директор Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий вказав на циклічність коливання клімату в літній період.

«Повний цикл підйому і спаду - 60-64 року. Приблизно з 1881-го до 1911 року був період спаду літньої температури, далі, з 1912-го по 1943 рік - підйом літньої температури. З 1944-го по 1976-й - знову фаза спаду, і з 1976-го по даний час знову підйом. Ми знаходимося зараз на піку підйому літніх температур. Це буде тривати рік, два, три - невідомо. 2007 рік був піковим, і цей рік піковий. Такі явища спостерігалися і 60 років тому - у 38-му і 46-му роках », - сказав він.

Експерт звернув увагу на тенденцію підвищення зимових температур. Він нагадав, що за останні 130 років річна температура не змінилася, а зимова температура, навпаки, підвищується. Тому, на його думку, якщо глобальні кліматичні зміни визначаються діями людини, то «наше синхронне коливання по літнього періоду буде зруйновано, і ми не побачимо зниження температур». «У період розбалансованості кліматичної системи збільшується кількість стихійних метеорологічних явищ і екстремальних температур. Років через 10 ми зможемо побачити вплив людей на природу », - вважає Осадчий.

Експерт Інституту Горшеніна Наталія Клаунінг вважає, що знизити негативний вплив діяльності людини на клімат допоможе розробка поновлюваних джерел енергії.

«Вже сьогодні у світі напрацьовано чимало способів використання поновлюваних видів енергії: сонячна, енергія вітру, енергія морських хвиль, термальних джерел і інші. Це може допомогти знизити той самий парниковий ефект, який є наслідком використання звичних для нас енергетичних джерел », - сказала вона.

Клаунінг відзначила, що багато країн таку енергію вже успішно використовують. «У Швеції сім'я з чотирьох осіб, встановивши сонячний колектор для нагрівання води, отримує річну економію 5000 кВт / год, що еквівалентно 500 літрам нафти. Такий сонячний нагрівач в Європі окупається протягом року », - сказала Клаунінг.

Однак в Україні, на думку експерта, альтернативна енергетика поки що не в пошані. «У 2009 році за допомогою поновлюваних джерел в Україні був проведений сумарно тільки 1% всієї енергії. Це говорить про те, що альтернативна енергетика так і не стала одним з пріоритетів державної політики. Поки що влада вважає за краще вирішувати всі питання шляхом збільшення обсягів закупівлі газу у «Газпрому» і будівництва нових енергоблоків на АЕС. Однак очевидним є той факт, що з розвитком цивілізації запаси традиційних енергоносіїв виснажуються, ціни на нафту і газ будуть неухильно рости. Це добре розуміє Євросоюз, який тримає курс на збільшення частки енергії, виробленої за допомогою поновлюваних джерел, і поставив перед собою мету до 2020 року довести цю частку в загальному енергобалансі до 20%, а до 2040 року - до 40% », - сказала експерт .

Клаунінг вважає, що, незважаючи на те, що сьогодні українська влада вирішують більш насущні для країни проблеми, альтернативна енергетика має стати одним з пріоритетних напрямків розвитку. «Відсутність довгострокових державних програм, спрямованих на розвиток цього сектора, може залишити нас далеко позаду розвинених країн на десятиліття, і, з плином часу, подолати цей розрив буде дедалі складніше», - сказала експерт.

Джерело: http://www.segodnya.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2430 | Додав: wiktor | Теги: україна, пустеля, кліматичний пояс, думка експертів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar