Головна » 2014 » Март » 7 » Дощі дійсно приведуть до повеней у Європі
11:39
Дощі дійсно приведуть до повеней у Європі
   У Європі очікується різке збільшення попиту на гумові чоботи. До 2050 року сильні повені траплятимуться удвічі частіше, ніж тепер , а щорічний збиток збільшиться уп'ятеро.
  Нас давно лякають тим , що зміна клімату призведе до більш сильних і частих повеней . Аналіз витрати води в європейських річках дав на сьогодні самі, мабуть , солідні докази цього спірного прогнозу .
  Відмінність від інших досліджень на ту ж тему полягає ще і в тому , що вперше відразу було охоплено кілька басейнів замість розрахунку ризиків для кожного конкретного .
  Бренден Йонгман з Амстердамського вільного університету ( Нідерланди ) і його колеги вивчили дані , отримані з 1990 року , щодо найбільшої витрати води в річках. Знайдено чіткі закономірності . Наприклад , пік дунайської витрати часто збігається з піковими показниками Ельби , як це було, зокрема , минулого літа під час сильних повеней в Центральній Європі. Кореляції пояснюються тим , що кілька річкових басейнів можуть одночасно піддаватися впливу одних і тих же погодних умов - скажімо , циклонів , що йдуть на північ зі Середземномор'я.
  Як тільки були виявлені кореляції між басейнами , вчені ввели їх в кліматичні моделі , які використовуються для прогнозування опадів і температури до 2050 року. Всі вони передрікають збільшення дощів , тому немає нічого дивного в тому , що до 2050 року сильні повені траплятимуться кожні десять років замість нинішніх шістнадцяти .
  Поки аргументи на користь того , що зміна клімату призведе до більш сильних повеней , напрочуд слабкі. У торішній доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату констатувалась « низька впевненість » щодо того , збільшилася чи зменшилася кількість повеней в минулому столітті. Проте зростання дощів передбачається . Дане дослідження одним з перших зв'язало дощі і повені на підставі емпіричних даних про розлив річок.
  Моделі пана Йонгмана говорять також про те , що середньорічний збиток в Європі від повеней збільшиться до 2050 року до € 23 млрд. Для порівняння: у період з 2000 по 2012 рік цей показник склав € 4,9 млрд. Дві третини додаткового збитку викличуть економічне зростання і збільшення населення: у зонах потенційного затоплення буде жити більше людей.
  За думки пана Йонгмана , вирішувати проблему треба комплексно , спільно, усією Європою , а не так , щоб кожна країна відповідала за свій шматочок річкового басейну.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change .
  Підготовлено за матеріалами NewScientist .
Фото: http://www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/klimatologiya/10011807/
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 1910 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, Європа, збитки, затоплення, повінь | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar