Головна » 2011 » Август » 9 » Доведено спорідненість між частинами Північної Америки й Антарктиди
16:10
Доведено спорідненість між частинами Північної Америки й Антарктиди
 Земля Котс, гори Франкліна, Північна Америка, Антарктида  Міжнародна група дослідників виявила переконливі докази на користь того, що деякі частини Північної Америки й Антарктиди були з'єднані ще 1,1 млрд років тому, задовго до утворення зверхконтиненту Пангея.
  «Я можу відправитися на прогулянку в гори Франкліна на заході Техасу і постояти там поруч з антарктичною Землею Котса, - говорить керівник групи Стейсі Лоуі з Університету штату Каліфорнія (США). - Це приголомшливо ».
   Г-жа Лоуі і її колеги виявили, що зразки гірських порід, узяті в цих місцях, містять ідентичний складу ізотопів свинцю. До того ж попередні аналізи показали, що породи мають однаковий вік, а також хімічні і геологічні властивості. Тим самим отримує нову підтримку гіпотеза про те, що колись землі Північної Америки та Східної Антарктиди були об'єднані в сверхконтінент Батьківщини.
  По всій Північній Америці від Великих озер до Техаса простяглася среднеконтінентальний рифтова система, вік якої оцінюється в 1,1 млрд років. По всій видимості, вона являє собою перервану спробу континенту Лаврентія, предка Північної Америки, розділитися. Її вулканічні породи особливо добре оголені на півострові Кьюінау (Кьюіноу, Кьюіно, Ківін, Keweenaw) Верхнього півострова штату Мічіган. Це велика магматична провінція. Ріфт проходить далі на південь в надрах Міннесоти, Айови, Небраски, Канзаса й Оклахоми, та асоційовані з ним породи знову з'являються на поверхні в горах Франкліна поблизу Ель-Пасо (штат Техас). Вчені виявили, що продовження цієї системи знаходиться в Землі Котса, розташованої на південь від атлантичного береги Антарктиди.
  Г-жа Лоуі і співавтори скористалися новими даними про вміст ізотопів свинцю, щоб відновити кордони Батьківщини в тому вигляді, в якому вони перебували близько мільярда років тому. Для цього Лаврентію приєднали до стародавнього континенту Калахарі (предок Південної Африки). Порода Землі Котса виявилися ідентичні за віком не тільки Кьюінау, а й магматичної провінції Умкондо, розташованої на півдні Африки. Однак з ізотопного складу антарктична порода збіглася тільки з північноамериканської. Разом з палеомагнітним даними це говорить про те, що 1,1 млрд років тому Земля Котса знаходилася поблизу Західного Техасу, а з докембрійських кратон Калахарі зіткнулася трохи пізніше. На підставі цієї реконструкції дослідники приходять до висновку, що Лаврентія зійшлася з Калахарі вздовж гір Королеви Мод. У свою чергу, вони представляли собою продовження пояса горотворення Гренвілл, нині розташованого на сході і півдні Північної Америки.
  Таким чином, крихітна Земля Котса виявилася ключем до розуміння географічних взаємовідносин між трьома основними континентами планети 1,1-1 млрд років тому - незадовго до відкриття Тихого океану, глобального зледеніння і золотого століття багатоклітинної життя.
   Результати дослідження будуть опубліковані в журналі Geology.
   Підготовлено за матеріалами Геологічного товариства Америки.
Фото: www.geokem.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1924 | Додав: wiktor | Теги: Антарктида, Земля Котс, гори Франкліна, Північна Америка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar