Головна » 2010 » Июнь » 28 » Нова загроза для Мексиканської затоки
20:59
Нова загроза для Мексиканської затоки
Мексиканська затока, тропічний шторм, Алекс, розлив нафти   Згідно з даними Національного центру прогнозування ураганів США (US National Hurricane Center), тропічний шторм Алекс (Alex) наближається до Мексиканської затоки, повідомляє Reuters. Тропічний шторм утворився в західній частині Карибського моря 26 червня цього року.

У неділю максимальна швидкість пересування Алекса становила 75 км / год, пізніше, при наближенні до півострова Юкатан, шторм послабшав. Тим не менше, викликані ним дощі призвели до смерті 4 людей в цьому регіоні. Сьогодні теплі води затоки знову посилили шторм. Очікується, що в найближчі 48 годин Алекс може стати ураганом, проте через декілька днів знову повернеться до свого попереднього стану.

Можливість того, що він досягне району розливу нафти в Мексиканській затоці, зараз сильно турбує фахівців, хоча поки шторм до цих місць не наближався. «Навколо Світу» розповідав, що витік нафти стався в результаті пожежі на нафтовій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, що розташовувалася в 50 милях від берегів Луїзіани. BP володіла бурової платформою на правах оренди. Пожежа почалася після вибуху. З палаючої платформи були врятовані 115 чоловік, 11 зникли без вісті. 22 квітня платформа затонула. 29 квітня з'ясувалося, що інтенсивність витоку нафти виявилася у п'ять разів більше передбачуваної. У штаті Луїзіана, США, було оголошено надзвичайний стан.

Витрати з ліквідації наслідків розливу нафти відразу взяла на себе нафтокомпанія. Крім того, фірма висловила готовність виплатити законну компенсацію збитку за розлив нафти. Зокрема, для цього передбачається створити спеціальний фонд на допомогу тим, хто стане заручником цієї катастрофи. Нещодавно BP вже погодилася віддати в нього $ 20 млрд.

Зараз урагани загрожують затоки із усіх боків. Нагадаємо, що за п'ять днів до цього біля узбережжя Акапулько, Мексика, сформувався перший ураган в цьому сезоні ураганів Тихого океану. Ураган отримав ім'я Селія (Celia). Швидкість і розміри урагану призвели до того, що Селії була привласнена перша категорія небезпеки з п'яти можливих. Фахівці тоді, як і зараз з Алексом, також побоювалися, що Селія може досягти розливу нафти в Мексиканській затоці.

Урагани Тихого океану зазвичай називають «тайфунами» від китайських слів «тай фин» - «великий вітер», тоді як сукупна назва ураганів, штормів, тайфунів - тропічні циклони. Це гігантські атмосферні вихори з убувають до центру тиском повітря і циркуляцією повітря навколо центру проти годинникової стрілки в Північній півкулі і за годинниковою стрілкою - у Південному. Тайфуни народжуються над Тихим океаном в період з червня по листопад. У цей час водна поверхня нагрівається і вода інтенсивно випаровується. У нижніх шарах атмосфери виникають висхідні потоки повітря. Над тими районами, де вони з'являються, зазвичай різко зростає кількість опадів, при цьому посилюється і вітер.

Поступово в нижніх шарах повітря починає падати атмосферний тиск. Якщо область низького тиску залишається замкнутою, всередині неї сила вітру досягає 12 балів, і в результаті атмосферне повітря по краях цієї області також втягується в вихровий рух. За даними ЮНЕСКО, з 1947 по 1960 рік від тропічних циклонів і пов'язаних з ними повеней загинули майже 3 млн осіб. Найстрашніший випадок - загибель 300 тис. осіб у Бангладеш в результаті урагану-повені 12-13 листопада 1970 року. Найбільшою кількістю жертв супроводжуються урагани в Бенгальській затоці.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1971 | Додав: wiktor | Теги: розлив нафти, Алекс, Мексиканська затока, тропічний шторм | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar