Головна » 2010 » Июнь » 19 » Загроза для океанічної екосистеми
17:24
Загроза для океанічної екосистеми
Мексиканська затока, витік нафти, морські екосистеми, метан    Нафта, що протікає з пошкодженої свердловини компанії British Petroleum (BP) у Мексиканській затоці, містить близько 40% метану, занадто багато в порівнянні із звичайними нафтовими покладами (в середньому 5% метану), заявив сьогодні Джон Кесслер (John Kessler), океанограф з Техаського університету A & M (Texas A & M University), США, що вивчає наслідки екологічної катастрофи. Про це повідомило агентство Associated Press.

Це означає, що величезна кількість метану потрапила у води Мексиканської затоки. Потенційно це загроза для морських тварин, які просто задихнуться в такій воді. Цілком імовірно, що в затоці з'являться «мертві зони», що містять так мало кисню, що ніщо живе не зможе там існувати. За словами Джона Кесслера, до цих пір в сучасній історії людства викидів метану в таких масштабах в океан не спостерігалося.

Метан являє собою безбарвну, не пахнучу горючу субстанцію, основний компонент природного газу, що використовується в побутових цілях. При видобутку нафти надлишки що міститься в ній газу зазвичай просто спалюються. Так чинила і BP на родовищі в Мексиканській затоці до катастрофи. Загальна кількість добутої звідти нафти-сирцю становить, за даними агентства новин, більше 7,5 млрд галонів.

«Навколо Світу» розповідав, що витік нафти стався в результаті пожежі на нафтовій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, що розташовувалася в 50 милях від берегів Луїзіани. BP володіла бурової платформою на правах оренди. Пожежа почалася після вибуху. З палаючої платформи були врятовані 115 чоловік, 11 зникли без вісті. 22 квітня платформа затонула. 29 квітня з'ясувалося, що інтенсивність витоку нафти виявилася у п'ять разів більше передбачуваної. У штаті Луїзіана, США, було оголошено надзвичайний стан. Витрати з ліквідації наслідків розливу нафти відразу взяла на себе нафтокомпанія. Крім того, фірма висловила готовність виплатити законну компенсацію збитку за розлив нафти.

А на початку червня BP обіцяла вкластися в будівництво шести піщаних бар'єрів поряд зі штатом Луїзіана, США. Бар'єри повинні допомогти захистити низинні болота штату від забруднення нафтою. Вартість проекту оцінюється приблизно в $ 360 млн. Піщані дамби з'єднають кілька природних островів і утворюють 80-кілометровий захисний щит.

Екологічна катастрофа в Мексиканській затоці може стати безпрецедентною. Щодня в море викидається від 25 до 50 тис. барелів нафти. За оцінками компанії, на початок червня екологічна катастрофа вже обійшлася їй в $ 990 млн тільки у витратах по очищенню океану. Будівництво нафтового бар'єру збільшить рахунок видатків компанії до $ 1.4 млрд.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2235 | Додав: wiktor | Теги: витік нафти, метан, морські екосистеми, Мексиканська затока | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar