Головна » 2010 » Июль » 1 » Шторм біля зруйнованої свердловини
11:39
Шторм біля зруйнованої свердловини
Мексиканська затока, екологічна катастрофа, розлив нафти, бурова платформа   Роботи на березі Атлантичного океану по ліквідації наслідків аварії на пошкодженій буровій платформі в Мексиканській затоці, зупинені, повідомляє агентство Associated Press (AP). Причиною тому став д тропічний шторм Алекс (Alex). Тропічний шторм утворився в західній частині Карибського моря 26 червня цього року. Уже в понеділок екологи побоювалися, що він пересунеться до місця екологічної катастрофи. Так і сталося. На щастя, він поки не загрожує робіт навколо самої свердловини. Але очищення берегів американського штату Луїзіана утруднене через дуже високі хвилі, що обрушуються на берег.

Цілком можливо, що вимушена бездіяльність може протривати кілька днів, у той час як кожну годину нафту, що потрапила в морську воду, прибиває до берега, в результаті чого гинуть риби, птиці і морські тварини. Біологи вже ведуть облік, намагаючись оцінити величину збитку для екосистеми, але вони визнають, що тільки 10%  тварин, риб і птахів
тих, що гинуть можна побачити, - інші просто зникають в глибині океану.

Екологічне лихо в Мексиканській затоці вже оцінюється як глобальне. США взяли допомогу 12 країн і міжнародних організацій з ліквідації наслідків катастрофи. Аварію, початок якій поклали вибух і пожежа на буровій платформі Deepwater Horizon, вже зараз з упевненістю можна назвати найбільшою за своїми екологічних наслідків катастрофою, пов'язаної з видобутком нафти. Недарма її іноді називають «нафтовим Чорнобилем».

«Навколо Світу» розповідав, що витік нафти стався в результаті пожежі на нафтовій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, що розташовувалася в 50 милях від берегів Луїзіани. BP володіла бурової платформою на правах оренди. Пожежа почалася після вибуху. З палаючої платформи були врятовані 115 чоловік, 11 зникли без вісті. 22 квітня платформа затонула. 29 квітня з'ясувалося, що інтенсивність витоку нафти виявилася у п'ять разів більше передбачуваної. У штаті Луїзіана, США, було оголошено надзвичайний стан.

Витрати з ліквідації наслідків розливу нафти відразу взяла на себе нафтокомпанія. Крім того, фірма висловила готовність виплатити законну компенсацію збитку за розлив нафти. Зокрема, для цього передбачається створити спеціальний фонд на допомогу тим, хто стане заручником цієї катастрофи. Нещодавно BP вже погодилася віддати в нього $ 20 млрд.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1559 | Додав: wiktor | Теги: екологічна катастрофа, розлив нафти, бурова платформа, Мексиканська затока | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar