Головна » 2010 » Июль » 25 » Фітопланктон не зможе ослабити глобальне потепління
10:16
Фітопланктон не зможе ослабити глобальне потепління
глобальне потепління , Світовий океан, фітопланктон     Аналіз орбітальних знімків Світового океану показав, що вода в ньому зацвітає не навесні, а в середині зими. Якщо пояснення, запропоноване авторами відкриття, вірне, кліматологам доведеться переглядати наслідки глобального потепління.

Коли в поверхневих водах океану починає бурхливо розмножуватися фітопланктон, це дуже красиво. Вода забарвлюється в зелений, червоний або бурий колір залежно від переважаючого виду водоростей. Фітопланктон - основа морських харчових ланцюжків. А останнім часом вчені розглядають фітопланктон як утилізатор вуглекислого газу - адже водорості, що входять до складу фітопланктону, під час фотосинтезу поглинають вуглекислий газ. Багато кліматологів будують моделі, які описують, як зміст одного з найпотужніших парникових газів пов'язане з чисельністю фітопланктону.

Помилка Свердрупа

Ще в 1953 році наукове співтовариство визнало теорію норвезького мореплавця і вченого-океанографа Харальда Ульріка Свердрупа (Harald Ulrik Sverdrup), що пояснює причини цвітіння води. Теорія отримала назву «критичної глибини» та увійшла у всі підручники з морської екології і океанології. Свердруп, а за ним і всі його послідовники вважали, що фітопланктон особливо швидко починає розмножуватися навесні, коли умови стають сприятливими - верхній шар води в океані прогрівається і починає отримувати більше світла. А так як теплі води менш щільні, ніж холодні, то вони вільно «плавають» по поверхні. Для фітопланктону такі умови найсприятливіші - ніщо не стримує їх зростання, вважав Свердруп.

Швидше за все, Свердруп помилявся, стверджує професор Міхаель Бехренфельд (Michael Behrenfeld) з університету Орегона (Oregon State University). Він проаналізував космічні знімки, що показують загальне вміст хлорофілу та вуглецю в Північній Атлантиці за останні дев'ять років, і тепер спростовує теорію норвежця. За заснованому на аналізі знімків думку Бехренфельда, фітопланктон починає бурхливо розмножуватися ще в середині зими. «Неспроможність теорії« критичної глибини »в тому, що вона не розглядала вплив зоопланктону - малюсіньких вільно плаваючих в океані тварин, що харчуються переважно фітопланктоном. А саме зоопланктон контролює чисельність фітопланктону », - говорить професор Бехренфельд.

Мілліхижаки

Нова теорія виходить з того, що коли в середині зими хвилювання океану стають звичайним і частим явищем, верхній шар (як раз там, де плаває фітопланктон) змішується з холодними і менш продуктивними глибинними водами. Цей шар перемішування максимальний з грудня по квітень, його глибина опускається до 250 метрів, в решту часу ж його глибина не перевищує 100 метрів. У результаті концентрація фітопланктону на одиницю площі зменшується. Зоопланктон починає голодувати. Для популяцій фітопланктону така ситуація дуже сприятлива - адже ніхто не стримує їх бурхливе зростання. І хоча концентрація (особливо у верхній частині приповерхневого шару) залишається низькою, загальна чисельність фітопланктону зростає. Швидкість зростання фітопланктону з грудня по квітень збільшується, за підрахунками професора, у два рази. Навесні, коли штормова активність йде на спад, поверхневі і глибинні води перестають настільки активно перемішуватися, фітопланктон збирається вгорі (це видно), і зоопланктон знаходить свою здобич легко. Тому чисельність фітопланктону знижується, хоча спостерігачам здається, що вода зацвітає.

Глобальне потепління «з'їсть» усі водорості

Виходячи з гіпотези Свердрупа вчені вважали, що глобальне потепління призведе до збільшення продуктивності морських екосистем. Гіпотеза ж професора Бехренфельда стверджує протилежне. «Цвітіння води спостерігається в Північній Атлантиці, північній частині Тихого океану і в Південному океані навколо Антарктиди. Кліматичні моделі передбачають потепління в цих регіонах. Значить, шари води почнуть гірше перемішуватись, і зоопланктону ніщо не перешкодить продовжувати своє полювання. У результаті чисельність фітопланктону повинна рік від року зменшуватися », - говорить професор Бехренфельд.

Джерело: http://infox.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4490 | Додав: wiktor | Теги: фітопланктон, світовий океан, глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar