Головна » 2010 » Май » 22 » Представлена уточнена оцінка об'єму Світового океану
22:39
Представлена уточнена оцінка об'єму Світового океану
  Фахівці Вудсхоулского океанографічного інституту та Національного управління по дослідженню океану і атмосфери (США) представили найточнішу на сьогодні оцінку обсягу Світового океану.

Зниження розрахункової середньої глибини Світового океану з часом (ілюстрація з журналу Oceanography).

Нова величина - 1332400000 км ³ - приблизно на 0,3% відрізняється від значення (1338000000 км ³), яке в 1983 році приводили у своїй роботі співробітники Державного гідрологічного інституту СРСР Олексій Соколов та Ігор Шікломанов. В абсолютних цифрах різниця приблизно відповідає збільшеному в п'ять разів обсягом в Мексиканську  затоку.

Основні зміни припали на середню глибину океану: її оцінна величина зменшилася відразу на 21 м і складає 3 682,2 м. Площа водної поверхні була визначена з високою точністю ще в XIX столітті; за останні 30 років її розрахункове значення підвищилося лише на 0,54 млн км ² і досягло 361 840 000 км ².

Поступове зменшення обчислюваного обсягу води в Світовому океані пов'язано з надходженням уточнених даних про рельєф його дна, а не з якимись природними процесами. Автори використали результати супутникових спостережень, у яких глибина визначається гравіметричним методами, і набагато більш надійну інформацію, ніж отриману суднами з гідролокаторами. На цей момент у ехолокаціонном режимі вивчено лише 10% всієї площі дна океану, причому більша частина досліджених областей припадає на прибережні води; збільшувати точність, таким чином, можна буде ще дуже довго.



Айсберги в архіпелазі Південна Джорджія (фото Frans Lanting / Corbis).

Варто помітити, що навіть перші оцінки обсягу Світового океану давали найвищий ступінь наближення до справжнього значення. У 1888 році Джон Маррей (John Murray), приміром, оперував величиною в 1349000000 км ³, яка менш ніж на 1,2% відрізняється від нинішньої; середню глибину океану вчений у той час вважав рівний 3797 м, а площа поверхні - 355 , 3 млн км ².

Повна версія звіту опублікована в журналі Oceanography.
Підготовлено за матеріалами Вудсхоулского океанографічного інституту.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3023 | Додав: wiktor | Теги: Вудсхоулский океанографічний інстит, середня глибина океану, об'єм води, світовий океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar