Головна » 2011 » Март » 27 » На Землі стає вітряно
12:17
На Землі стає вітряно
Глобальне потепління, світовий океан, вітер, Земля, швидкість вітру    Аналіз даних за 23 роки показав невелике, але стійке зростання максимальної швидкості вітру над Світовим океаном.

Глобальне потепління або природний цикл? Бог знає ... Зараз важливіше інше: якщо так буде продовжуватися, до середини століття нас чекають жахливі урагани, а інженерам вже зараз слід задуматися про нові принципи планування прибережних конструкцій.

«Цілком можливо, в недалекому майбутньому швидкість вітру знову піде на зниження, - відзначає співавтор дослідження Йен Янг з Австралійського національного університету. - Ну а поки ми можемо говорити лише про те, що це, швидше за все, не осциляція, а довгострокова тенденція ».

Оскільки швидкість вітру безпосередньо впливає на висоту хвиль, її можна виміряти за допомогою супутникового альтиметра. Фахівцям ця інформація потрібна для вивчення газової і теплообміну між водою і повітрям, не кажучи вже про силу та частоту штормів.

Ряд досліджень вже показав посилення вітру за останні роки, але всі вони обмежувалися якимось одним регіоном. Глобальну перспективу вдалося отримати завдяки даним семи супутників, яка охопила 1985-2008 роки. Показники оброблялися за допомогою п'яти статистичних моделей. І все дали однаковий результат.

Середня швидкість вітру за описуваний період не зросла, але швидкість найпотужніших вітрів, навпаки, збільшувалася на піввідсотка щороку (у деяких регіонах - на 0,75-1%). Висота найбільших хвиль піднімалася на чверть або половину відсотка. У південній півкулі процес був самим інтенсивним.

Поступово показники виросли на помітні величини. Так, висота 1% найбільших хвиль біля берегів Південної Австралії збільшилася з п'яти до шести метрів. Найсильніші вітру тепер летять на 10% швидше.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
Фото: GettyImages
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1914 | Додав: wiktor | Теги: світовий океан, глобальне потепління, швидкість вітру, вітер, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar