Головна » 2011 » Сентябрь » 7 » Фрагментація коралів не така вже й велика проблема
00:13
Фрагментація коралів не така вже й велика проблема
  риф, корали, фрагментаціяКоралові екосистеми набагато краще справляються з фрагментацією рифів, ніж прийнято вважати.
   Навіть скромні зусилля для їх порятунку можуть мати сенс.
  Системи рифів у всьому світі страждають від знебарвлення коралів і загального погіршення середовища існування, що викликано потеплінням води, стихійними лихами, окисленням океану і забрудненням навколишнього середовища пестицидами. Хоча з цим щодо все ясно, важко зрозуміти, який чинник - втрата середовища проживання або фрагментація рифів - завдає найбільшої шкоди популяціям риб.
   Дослідники з Університету Джеймса Кука (Австралія) виявили, що, у той час як загальна втрата середовища існування - це дійсно катастрофа для риби, нерівномірне поширення залишився рифа не є такою вже великою проблемою.
   «Це справа сприйняття: мозаїчність довкілля може здатися поганим фактором, але наші результати говорять про те, що це не має значення, поки загальна площа ареалу не змінюється», - відзначає співавтор дослідження Мері Бонін.
   Вчені вважають, це навіть краще: з'являється більше затишних куточків і тріщин, в яких риба може сховатися від альфа-конкурентів, що охороняють свою територію. «Це говорить не про те, що ми повинні навмисно фрагментувати рифи, а про те, що осередкове відновлення рифа має сенс, - підкреслює пані Бонін. - Великомасштабні, складні, дорогі проекти - це чудово, і все ж намагатися відновлювати риф в первозданному стані не обов'язково. Будь-яке невелике зусилля дасть величезну вигоду ».
   Результати дослідження опубліковані в журналі Екологія.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3103 | Додав: wiktor | Теги: риф, фрагментація, корали | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar