Головна » 2011 » Декабрь » 28 » Електрика вдихнула нове життя в індонезійські корали
09:51
Електрика вдихнула нове життя в індонезійські корали
  корали, технологія, Biorock, струм, електрика, нарощуванняВарварські методи рибальства і зростання температури води знищували корали в околицях острова Балі, поки простий дайвер під впливом піонерської роботи німецького вченого про органічну архітектуру не включився в розробку проекту, що стане в нагоді всьому світу.
 Він заснований на технології Biorock і нині реалізується в 20 країнах, головним чином у Південно-Східній Азії, Карибському басейні, Індійському і Тихому океанах.
  У бірюзових водах Пемутерана біля північного узбережжя Балі, де проект був запущений в 2000 році, металевий каркас (фахівці називають його «крабом») покритий величезними мерехтливими коралами. Там мешкають сотні риб. «Дивно, чи не так?» - Хвалиться Рані Морроу-Вейгк.
  60-річна австралійка, уродженка Німеччини, вперше пірнула в бухті Пемутеран в 1992 році, щоб подивитися на красиві рифи. До кінця 90-х зростання температури води привело майже до повного зникнення коралів, які і без того постраждали від використання рибалками ціаніду і динаміту. «Крім гравію і піску, майже нічого не залишилося», - з жахом згадує дайвер.
  Але одного разу вона почула про відкриття, яке в 1970-х зробив німецький архітектор і вчений Вольф Хільберц. Він намагався виростити «будматеріали» прямо в морі, занурюючи металеві конструкції і підводячи до них електричний струм зі слабкою і, отже, нешкідливою напругою. Послідуючий за цим електроліз викликав нарощування вапняку.
  Через кілька місяців після початку випробувань в американському штаті Луїзіана устриці поступово обжили всю споруду, колонізували зібраний вапняк. Подальші експерименти показали, що метод підходить і для  коралів. «Корали ростуть в 2-6 разів швидше. Ми можемо виростити нові рифи за лічені роки », - говорить ямайський морський біолог і біогеохімік Томас Горо.
  П-н Горо почав працювати з паном Хілберцем в середині 1980-х. Вони разом створили технологію Biorock. Німецький вчений помер чотири роки тому, але справа його живе.
  Пані Морроу-Вейгк розширила проект до 22 конструкцій. На це пішли власні заощадження подвижниці. Допомогла також адміністрація місцевого курорту Таман-Сарі. Сьогодні в затоці Пемутеран стоять вже близько шістдесяти «кліток», які охоплюють два гектара. Риф не тільки врятувався від швидкої загибелі: він відчуває себе набагато краще, ніж коли б то не було.
  Biorock не тільки відроджує корали, але і робить їх більш стійкими - зокрема до знебарвлення і глобального потепління. «Biorock - єдиний метод, що захищає корали від високої температури. До того ж виживаність при знебарвленні підвищується в 16-50 разів », - зазначає пан Горо. В останні два роки температура води доходила до 34 ˚ C замість звичайних тридцяти, але тільки 10% коралів захворіли і всього 2% померли. У 1998 році в таких же умовах вони вимерли майже повністю.
   Підготовлено за матеріалами Франс Прес.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2311 | Додав: wiktor | Теги: Технологія, електрика, нарощування, струм, корали, Biorock | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar