Головна » 2011 » Сентябрь » 12 » Коралові рифи «зникнуть до кінця століття»
19:38
Коралові рифи «зникнуть до кінця століття»
 Сейл, корали, риф, екосистема  Австралійський професор Пітер Сейл з Інституту ООН з водних ресурсів, навколишнього середовища та здоров'я опублікував книгу «Наша вмираюча планета», в якій напророкував нам і нашим нащадкам дуже непривабливе майбутнє.
   Крім звичайних речей - зміни клімату не в кращу сторону, окислення океану, збідніння рибних запасів, забруднення навколишнього середовища та розповсюдження "мертвих зон» у прибережних водах, - автор вважає, що до кінця століття (мабуть, вже років через 30-40) повністю зникнуть коралові рифи. Це буде перша екосистема, знищена людиною, підкреслює вчений. Вже народилися люди, яким будуть жити у світі, позбавленому коралів.
  «Ми створюємо ситуацію, коли організми, що будують коралові рифи, або зникнуть, або будуть зустрічатися надзвичайно рідко, - пише фахівець. - Через це вони не зможуть звести конструкцію, яку ми називаємо рифом. І ми працюємо над їх знищенням вже багато років ».
 
Коралові рифи - найважливіша ланка біорізноманіття. Вони служать будинком кожному четвертому морському увазі, хоча займають лише 0,1% площі Світового океану. За кількістю видів на одиницю площі вони навіть більш різноманітні, ніж тропічні ліси.
  Недавні дослідження показали також, що в разі загибелі коралів медицина втратить безліч корисних речовин. Наприклад, кілька місяців тому був анонсований новий метод лікування лейкозу на основі губки, що мешкає в рифах. У коралах також знайдені сполуки, які можуть послужити потужним сонцезахисним кремом.
  А економічна цінність! По-перше - риба. По-друге - туризм. Близько 850 млн осіб живуть в межах 100 км від рифів, і приблизно для 275 млн з них рифи служать джерелом прожитку і засобів до існування. До того ж рифи захищають низинні острови і прибережні райони від екстремальних погодних умов, поглинаючи хвилі.
  Вуглецеві викиди, що утворюються в результаті діяльності людини, є головною причиною очікуваного занепаду. По-перше, парниковий ефект збільшує температуру поверхні океану (у минулому столітті вона зросла на 0,67 ? С). Через це зникають фотосинтезуючі водорості, що забезпечують корали енергією, і вони знебарвлюються, а потім - протягом кількох тижнів - гинуть.
  По-друге, відбувається окислення води. Приблизно третина того вуглекислого газу, який ми вкладаємо в атмосферу, поглинається поверхнею океану. Як з'ясувалося порівняно недавно, в результаті цього процесу рифових організмам стає важче витягати з води сполуки, необхідні для створення вуглецевих скелетів.
  Правда, пан Сейл забуває зробити важливе застереження про вражаючу живучості коралів (якщо вірити нашим даними про попередніх епізодах масового вимирання видів). «Бували періоди існування і відсутності рифів, незважаючи на те що рифообразующие істоти живуть вже сотні мільйонів років, - говорить Марк Спалдінг з Кембріджського університету (Велика Британія). - Якщо кліматичні умови дозволяють, вони будують свої фантастичні споруди, а якщо немає - чекають своєї години як нічим не примітні безхребетні ».
  Варто зазначити, що зникнення рифів зазвичай передувало масовим вимиранням. Автор зловісно називає їх екологічним аналогом канарки у вугільній шахті. Близько 20% коралових рифів загинуло в останні десятиліття. Масове знебарвлення - відносно нове явище: вчені спостерігають корали з 1950-х, але це було відмічено тільки в 1983-му. «У 1998 році я став свідком того, як буквально на 80-90% коралових рифів Сейшельських островів загинули за лічені тижні», - з жахом згадує пан Спалдінг. Тільки цей епізод призвів до зникнення 16% коралів планети.
  П-н Сейл зазначає, що подальші випадки масового вимирання коралів в 2005 і 2010 роках не були настільки вражаючими тільки тому, що коралів вже майже не залишилося.
  Ці драматичні епізоди збігаються з незвичайними погодними умовами (наприклад, Ель-Ніньо), тобто можуть бути наслідком природних причин, але через зміну клімату тепер трапляються частіше і призводять до більш серйозних наслідків. Словом, боротьба з глобальним потеплінням - питання невідкладний. Ні в якому разі не можна допустити, щоб концентрація вуглекислого газу в атмосфері перевищила 450 частин на мільйон. Сьогодні цей показник складає близько 390 частин на мільйон, і багато експертів вважають, що відмітка «500» буде подолана досить скоро.
   Зусилля на місцевому рівні теж можуть виявитися корисними. Алекс Роджерс з Оксфордського університету (Велика Британія) говорить: «Ми знаємо напевно, що якщо зупинити надмірний вилов риби і забруднення води, то у коралів буде набагато більше шансів на відновлення. Але цим ми їх не врятуємо - тільки виграємо трохи часу, якщо зміна клімату буде продовжуватися сьогоднішніми темпами ».
   Хоча не всі вчені згодні з тими термінами, про які йдеться в книзі, криза очевидна. «Коли мова йде про руйнування екосистеми протягом життя одного людського покоління - це просто фігура мови, - вважає пан Роджерс. - Але ідея правильна: люди не розуміють, з якою швидкістю зараз відбуваються зміни ».
   Підготовлено за матеріалами Independent.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3769 | Додав: wiktor | Теги: риф, Сейл, екосистема, корали | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar