Головна » 2013 » Сентябрь » 5 » Вчені оцінили вплив "асиметричного " потепління на рослинність
11:21
Вчені оцінили вплив "асиметричного " потепління на рослинність
  За даними кліматологів , в останні 50 років Земля "теплішає" просто нерівномірно: середні нічні температури зростали приблизно на 40 % швидше денних .
  Рослинність в різних регіонах Північної півкулі по- різному реагує на нерівномірне зростання глобальних температур , коли нічні показники ростуть швидше денних , - так , у Казахстані більш вигідним виявляється "нічне" потепління , а в Сибірі , навпаки , "денне" , пишуть автори статті , опублікованій в журналі Nature.
   Як зазначає у своєму коментарі до дослідження Крістофер Стілл з університету штату Орегон , вплив цієї асиметрії на екосистеми і, зокрема , на життєдіяльність рослин , вивчено недостатньо добре .
Хуей Цзен з Пекінського університету і його колеги вирішили заповнити цей пробіл , проаналізувавши супутникові дані про стан рослинного покриву і дані про динаміку максимальних і мінімальних добових температур в Північній півкулі в 1982-2009 роках. Дослідники зосередилися на регіонах з бореальним і помірним кліматом - це весь "пояс " між Арктикою і субтропіками .

Вчені з'ясували , що у відносно холодних і вологих регіонах , наприклад , в Японії і Сибіру , ліси вигравали від "денного " потепління і програвали від " нічного ". У теплих і сухих регіонах , таких , як західний Китай , ситуація виявилася рівно зворотною: зростання температур в денний час негативно позначалося на " самопочутті " рослин , а в нічний час - позитивно.
  Автори вважають , що ці відмінності в реакції на " асиметричне " потепління потрібно враховувати в моделях , за допомогою яких вчені оцінюють наслідки зміни клімату для рослинності.
   Радимо також ознайомитися із пропозицією гостиница Киев Украина.

Фото: http://www.ardenneresidences.com
Джерело: http://ria.ru/science/20130904/960827867.html
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2814 | Додав: wiktor | Теги: Сибір, планета, Рослинність, асиметрія, потепління | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar