Головна » 2015 » Апрель » 27 » Геологи знайшли "подвійне дно" в супервулкану Єллоустон
09:49
Геологи знайшли "подвійне дно" в супервулкану Єллоустон

Американські сейсмологи з'ясували, що знаменитий Єллоустонський супервулкан має "подвійне дно" - у нього є два басейни магми, один з яких грає роль "трубопроводу", що з'єднує вулкан з висхідним потоком магми в мантії Землі.

Сейсмологи просвітили надра Землі в околицях знаменитого Єллоустонського супервулкану на північному заході США і виявили другий резервуар магми на глибині в 20-50 кілометрів, що підживлює розташований над ним основний магматичний басейн, йдеться в статті, опублікованій в журналі Science.

"Нам вперше вдалося просканувати систему" вулканічних трубопроводів "під Єллоустоном. Вони включають в себе ту магматичну камеру, про існування якої ми знали й раніше, а також другий резервуар, розташований в нижній частині земної кори і з'єднує вулкан з гарячим висхідним потоком магми в мантії під ним ", - заявив Синь-Хуа Хуан (Hsin-Hua Huang) з університету Юти в Солт-Лейк-Сіті (США).

Як підкреслюють Хуан і його колеги, це відкриття не означає, що Єллоустонський супервулкан вибухне швидше, ніж очікується, або що його виверження буде потужніше - воно лише розповідає нам про те, як тепло і розплавлені породи проникають з глибин Землі до її поверхні і накопичуються в верхньому резервуарі магми.

Нижній басейн, який грає роль магматичного "трубопроводу", приблизно в 4,5 рази більше свого верхнього побратима, винуватця всіх попередніх вивержень супервулкана, і лише 2% його порід знаходяться зараз в розплавленому стані. Подібна цифра може здатися невеликою, якщо не враховувати величезні розміри цієї підземної камери - обсягів магми в ній вистачить на те, щоб затопити знаменитий Великий Каньйон на чверть.

Як сподіваються вчені, відкрита ними камера і система "трубопроводів" допоможе розробити більш точні комп'ютерні моделі, які описують поведінку Єллоустонського супервулкану, що дозволить більш точно оцінити небезпеку його виверження в найближче сторіччя і необхідність евакуації жителів прилеглих штатів.

Єллоустонський супервулкан знаходиться на території однойменного національного парку в штаті Вайомінг. Це геологічне утворення - кальдера, "воронка" від вибухнулого в давнину вулкана - має розміри 55 кілометрів на 72. В середині 20 століття вчені встановили, що на глибині близько 8 кілометрів під кальдерою знаходиться камера, заповнена магмою, і вона є древнім вулканом, який схожий на резные шахматы.

Він вивергався близько 2 мільйонів років тому, потім 1,2 мільйона років тому і 600 тисяч років тому. В результаті цього останнього виверження в атмосферу було викинуто близько 1 тисячі кубічних кілометрів попелу і уламків, при тому, що самі катастрофічні історичні виверження викинули всього лише 50 кубічних кілометрів (Тамбора, 1815) і 10 кубокілометрів (Кракатау, 1883 рік).

У випадку, якщо Єллоустонський вулкан почне вивергатися, наслідки можуть стати катастрофічними. Крім безпосереднього збитку від виверження, наприклад випадання попелу на величезній території, в результаті виверження великі обсяги попелу потраплять в стратосферу, і на планеті може настати справжня "вулканічна зима" - навіть значно більш слабке виверження вулкана Пінатубо в 1991 році викликало помітне похолодання.

Фото: konecsveta.com
Джерело: http://ria.ru/science/20150424/1060732138.html
Переглядів: 2110 | Додав: wiktor | Теги: Єллоустон, геологія, дно, магма, басейн, супервулкан, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar