Головна » 2010 » Декабрь » 20 » Супутник стежить за дятлами
19:43
Супутник стежить за дятлами
www.vokrugsveta.ru
супутник, стеження, місця гніздування, дятел     Американські вчені пропонують шукати місця гніздування дятлів за допомогою супутникового устаткування, повідомляє BBC News.

Орнітологи з університету Айдахо протягом декількох років вивчали лісу на півночі штату за допомогою лазерних альтиметрів (покажчиків висоти польоту), встановлених на літальних апаратах і на супутнику NASA Icesat. Виявилося, що за допомогою цих приладів можна виділяти ділянки лісу, найкраще підходять для гніздування дятла. Результати роботи були представлені на черговій зустрічі Американського геофізичного союзу (American Geophysical Union) у Сан-Франциско.

Дані альтиметрів показують густоту лісу і висоту, а значить і товщину складових його дерев. Цього достатньо, щоб впевнено вказати місця, ідеальні для життя желна чубатого (Dryocopus pileatus) - найбільшого дятла Північної Америки.

Там, де мешкає цей вид дятла, вважають за краще селитися і інші пернаті. «У дуплах, надісланих желна, в'ють гнізда і висиджують яйця багато видів птахів», - пояснює доктор Керрі Віерлінг з кафедри зоології університету Айдахо. Таким чином, знаючи місця гніздування желна, можна судити про загальний розподіл птахів у лісі, що важливо для лісового господарства та земельного планування.

Супутникове спостереження на початку XXI століття стало потужним інструментом спостереження за дикими тваринами. Вже кілька років біологи з Росії, США і Великобританії стежать із космосу за фауною Командорських островів, зокрема за морськими котиками. А два роки тому незайманий куточок тропічного лісу, багатий новими видами флори і фауни, вдалося виявити в Мозамбіку завдяки сервісу Google Earth, який дозволяє побачити Землю з супутника.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2130 | Додав: wiktor | Теги: Супутник, стеження, дятел, місця гніздування | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar