Головна » 2012 » Июнь » 27 » Гренландська акула виявилася повільною рибою
09:17
Гренландська акула виявилася повільною рибою
 Гренландська акула Дослідники виміряли швидкість пересування гренландської полярної акули - і вона ледве перевищила 1 км / год. Під час полювання акула не переслідує тюленів, якими зазвичай харчується, а непомітно підкрадається до сплячої у воді жертви. Ми звикли представляти акул стрімкими хижаками, які з величезною швидкістю носяться по морях у пошуках здобичі. Так поводяться майже всі акули, крім однієї - гренландської полярної.
  Зоологи з Японії, Канади та Норвегії, що займаються дослідженням фауни північних морів, виміряли її швидкість. Результат здивував: всього 1,2 км / год. При цьому акула залишається хижаком, в її шлунку знаходять останки тюленів. У чому ж тут справа? Виняткова повільність цієї риби давно відома, хоча точних вимірювань ніхто не проводив.
  Швидкість руху завжди співвідноситься з масою тіла тварини, яка у гренландської акули становить 200-300 кг. З урахуванням цього вона цілком може претендувати на звання найбільш повільної риби на Землі.
  Деякий час вважали, що Гренландська акула харчується падаллю, але подальші дослідження показали, що це не так: вона полює на тюленів. При цьому звичайна швидкість тюленя - близько 3 км / год, акула ж навіть з максимальним зусиллям пливе втричі повільніше. На один повний рух хвостового плавця зліва направо вона витрачає 7 секунд! Зоологи припускають, що акула не переслідує жертву, а підкрадається до неї. Тюлені часто сплять у воді, рятуючись від іншого хижака - білого ведмедя, і в цей час становлять зручну мішень для «задумливої» гренландської акули. Як пишуть дослідники в Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, вести такий дивний спосіб життя гренландських акулу змушують умови проживання: це самий північний вид серед акул, і жити їй доводиться у воді з температурою 2 ° C. Швидше за все, велика частина ресурсів організму йде у неї на те, щоб не замерзнути, тому на активні рухи сил вже не вистачає. 

Фото: http://www.oceanology.ru/wp-content/uploads/2012/06/greenland-shark-big.jpg
Джерело: http://www.oceanology.ru/slowest-greenland-sharks/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2640 | Додав: wiktor | Теги: Швидкість, акула, Гренландія, Хижак, тюлень | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar