Головна » 2012 » Август » 6 » Гренландія тане ривками
10:13
Гренландія тане ривками
   Незважаючи на очевидне і швидке танення гренландського крижаного щита, залишається неясним, коли ми підійдемо до моменту, після якого можна буде передбачити його зникнення.
    Аналіз архівної аерофотозйомки показав, що в недавній історії льодовиковий покрив острова то руйнувався, то стабілізувався знову.
   Провідний автор роботи Курт К'ер з Музею природної історії Данії пояснює: «Немає сумнівів у тому, що температура повітря збільшилася і танення посилилося. За останні три роки був опублікований цілий ряд наукових статей, присвячених цьому питанню і вказали на підвищення рівня моря на метр і більше до кінця століття. Всі вони виходять з того, що танення буде таким же, як протягом останнього десятиліття. Однак ми з'ясували, що крижаний покрив веде себе більш динамічно і може швидко стабілізуватися ».
    Щорічно Гренландський льодовиковий щит скидає у Світовий океан (у вигляді талої води і айсбергів) не менше 240 млрд т. Якщо, для прикладу, розподілити цю воду по території Данії (43 тис. Км ²), країну накриє шар товщиною 5,6 м. Під враженням цих втрат деякі експерти попереджають, що ми йдемо до переломного моменту - точки, в якій глобальний клімат зміниться «необоротно» (з людської точки зору) і прибережні зони (у тому числі розташовані в них міста) затопить в найближчу сотню років. Саме цей сценарій був представлений рік тому в Копенгагені на конференції за участю більше 400 дослідників з 20 країн.
   Однак нове дослідження дозволяє дещо пом'якшити цей похмурий тон. Фахівці проаналізували сучасні супутникові дані в поєднанні зі старою аерофотозйомкою крижаного покриву на північному заході Гренландії - в одній з двох «гарячих точок» зменшення крижаного покриву.
   З'ясувалося, що в кінці 1980-х років Гренландський льодовий щит танув приблизно з тією ж швидкістю, що й сьогодні. Проте потім, незважаючи на значну втрату маси в периферійних регіонах у 1985-1992 роках, зменшення сповільнилося, а потім зупинилося. Період стабільності тривав до 2003 року.
  Залишилося дочекатися того моменту, коли цей період повернеться.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами Копенгагенського університету.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru/698429/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2037 | Додав: wiktor | Теги: лід, Гренландія, танення, копенгаген, стабілізація, Айсберг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar