Головна » 2012 » Март » 13 » Гренландія може повністю розтанути
08:47
Гренландія може повністю розтанути
 Гренландія, танення, Постдам, лід, потепління Крижаний покрив Гренландії, ймовірно, більш вразливий до глобального потепління, ніж вважалося. Температурний поріг, за яким місцевий лід розтане повністю, знаходиться в діапазоні 0,8-3,2 ˚ C вище доіндустріального рівня.
   Найбільш ймовірна оцінка - 1,6 ˚ C, стверджують дослідники з Потсдамського інституту вивчення змін клімату (ФРН) і Університету Комплутенсе (Іспанія). Варто зазначити, що підвищення на 0,8 ˚ C уже зареєстровано.
   Попередні моделі давали 1,9-5,1 ˚ C з найкращою оцінкою в районі 3,1 ˚ C.
   Не секрет, що істотне танення льоду посприяє довгостроковому підвищенню рівня моря на кілька метрів і, отже, зламає життя багатьом мільйонам. Час, який потрібен на втрату більшої частини льоду, що залежить від рівня потепління: чим сильніше буде перевищено поріг, тим швидше все розтане. Якщо вірні комп'ютерні моделі, засновані на сучасних темпах зростання викидів парникових газів, то в довгостроковій перспективі потеплішає на 8 ˚ C. Це призвело б до втрати п'ятої частини льодовикового покриву протягом п'ятисот років і повного визволення Гренландії від льоду через дві тисячі років. З точки зору людської історії це не так вже швидко, але в геологічних масштабах - мить.
   З іншого боку, якщо глобальне потепління обмежиться двома градусами, повне танення займе 50 тис. років.
   У будь-якому випадку ми знаходимося перед критичним порогом, за яким танення стане неминучим. Навіть якщо людство відмовиться від викиду парникових газів і через кілька тисяч років клімат повернеться в доіндустріальний стан, танення буде тривати. Справа в тому, що сьогодні висота крижаного покриву Гренландії досягає 3 тис. м. Там прохолодно, а чим сильніше тане льодовик і чим нижче опускається, тим йому тепліше. Крім того, лід відбиває більшу частину сонячного випромінювання назад у космос. Коли площа, вкрита льодом, зменшується, поглинається більше випромінювання, і це посилює регіональне потепління.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.
  Підготовлено за матеріалами PhysOrg.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2411 | Додав: wiktor | Теги: лід, Гренландія, танення, потепління, Постдам | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar