Головна » 2010 » Декабрь » 12 » Хмари утеплюють
12:45
Хмари утеплюють
wallpaper.zoda.ru
хмари ,Техас, вплив людини, Десслер       Зміни в хмарах, що відбуваються через господарську діяльність людини, приведуть до підвищення температури на Землі, повідомляє Техаський сільськогосподарський та інженерний університет (Texas A & M University).

Ендрю Десслер (Andrew Dessler), професор кафедри науки про атмосферу цього університету, говорить, що підвищення температури на планеті через збільшення кількості парникових газів буде сприяти тому, що хмари стануть утримувати більше тепла, що, відповідно, призведе до ще більшого підвищення температури на Землі. Цей процес називається «відповідною реакцією хмар». Передбачається, що саме цей ефект внесе значний внесок у потепління клімату на планеті в наступному столітті.

«Це порочне коло - більш висока температура змушує хмари затримувати більше тепла, що призводить до ще більшого підвищення температури», - пояснює Десслер.

За словами Десслера, з трьох градусів Цельсія, на які, імовірно, підніметься температура на планеті в найближче сторіччя, тільки один градус стане результатом теплоулавліванія парникових газів, таких як вуглекислий газ. Інші два градуси додадуться від різних «відповідних реакцій», процесів, які підсилюють сонячне тепло.

Вчені-кліматологи поки не дуже добре розуміють цю «відповідну реакцію хмар», тому що хмари можуть як охолоджувати планету, відображаючи сонячні промені назад у космос, так і нагрівати її, вбираючи випромінюване поверхнею Землі тепло і не випускаючи його в космос. Дослідникам до недавнього часу не вдавалося оцінити, який же з цих «відповідей» хмар впливає на клімат найсильніше.

Щоб розв'язати цю дилему, Десслер проаналізував дані про радіацію, що поступає на Землю з космосу і покидає її атмосферу, зібрані за період з березня 2000 року по лютий 2010 року. Виключивши такі ускладнюють фактори, як обсяг водяної пари в атмосфері і рівень поверхневого відображення Землі, професор отримав інформацію про зміни хмарного покриву.

Десслер використовував дані вимірювань з Системи вивчення хмарності і випромінювання Землі (Clouds and the Earth's Radiant Energy System, CERES), отриманих від супутника «Терра» (Terra), що належить НАСА, а також вивчив метеорологічну статистику, зібрану НАСА в рамках програми «Сучасний ретроспективний аналіз для досліджень і застосування »(Modern Era Retrospective-Analysis for Research and Applications, MERRA) та Європейським центром середньострокових прогнозів погоди (European Center for Medium-Range Weather Forecasts).

«Згідно з отриманими мною результатами, існує дуже низька ймовірність того, що хмари" врятують "нас від серйозної зміни клімату. Навпаки, моє дослідження показує, що вони тільки посприяють "глобального потепління", викликаному людською діяльністю, - каже Десслер. - Думаю, за найближчі сто років температура на Землі підвищиться на кілька градусів Цельсія, якщо ми продовжимо викидати в атмосферу той же обсяг парникових газів, що і зараз ».

«Навколо світу» вже повідомляв, що підвищення температури почало впливати на тваринний світ Землі: не менше шести видів африканських жирафів знаходяться під загрозою повного зникнення через глобальні кліматичні зміни і з вини людини.

А нещодавно вчені з Мічиганського університету (University of Michigan), США, проаналізували дані про вимирання рептилій на Грецьких островах за останні 15 тис. років і прийшли до висновку, що в найближче сторіччя швидкість вимирання видів по всій планеті зросте через підвищення температури і зміни середовища перебування тварин.

«Сільськогосподарська діяльність людини, вирубка лісів, зміна звичних місць проживання тварин ще більше посилюють негативний ефект від зміни клімату і залишають твариною все менше шансів на адаптацію до нових умов», - говорить доцент Мічиганського університету Йоханнес Фуфопулос (Johannes Foufopoulos).

«Навколо світу» писав про те, що температура Землі за найближчі 20-25 років може зрости на 0,2-0,4 градуси, а до 2050 року - вже на 2,5 градуса, а також про те, що різкі коливання кліматичних умов, пов'язані з глобальним потеплінням, викликають значні зміни в життєвому циклі рослинності, мікроорганізмів і вищих тварин. В останні кілька десятиліть багато птиці, метелики та інші тварини стали мігрувати на Північ в Північній півкулі і на Південь у Південному, щоб знайти більш звичні для життя області.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1539 | Додав: wiktor | Теги: вплив людини, Десслер, хмари, Техас | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar