Головна » 2010 » Май » 3 » Вчені заявили про початок Антропоцену
22:26
Вчені заявили про початок Антропоцену
Дослідницька група у складі Яна Заласевіча (Jan Zalasiewicz) і Марка Уільямса (Mark Williams) з британського університету Лейчестера, Вілла Стеффена (Will Steffen) з Австралійського національного університету і Нобелівського лауреата Пауля Крутцена (Paul Crutzen) з університету Майнца опублікували в журналі Environmental Science & Technology роботу The new world of the Anthropocene.

На думку авторів дослідження, масштаби втручання людини в природну геологічну еволюцію планети такі, що можна говорити про початок абсолютно нової геологічної епохи, основну роль в якій буде грати усвідомлений, хоча і навряд чи розумний, вплив на природу людини.

Нову епоху запропоновано називати антропоценом. Термін не новий - раніше, десятиліття тому, його вже запропонував ввести Пауль Крутцен. Десятиліття потому аргументів на користь введення нової геологічної епохи менше не стало.

Серед факторів геологічного масштабу - неконтрольоване розростання мегаполісів, зростаючі масштаби утилізації мінеральних ресурсів та особливо палива, деградація біосфери, зміна клімату, зростання рівня відходів.

Важливо й те, що поточна діяльність людини необоротно змінює, або спотворює планету на мільйони років вперед.

Джерело: http://rnd.cnews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1984 | Додав: wiktor | Теги: вплив людини, геологічна історія, антропоцен | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar