Головна » 2010 » Октябрь » 12 » Ціна діяльності людини
20:33
Ціна діяльності людини
екологічна програма, ООН, гуманітарна криза, вплив людини     Згідно з нещодавнім дослідженням у рамках екологічної програми ООН під назвою «Економіка екосистем та біологічного різноманіття» (The Economics of Ecosystems and Biodiversity, TEEB), збиток, нанесений людиною навколишнього середовища в 2008 році, оцінюється в $ 2-4,5 трлн, повідомляє BBC News . Це можна порівняти з річним обсягом виробництва Великобританії чи Італії. Проте інше подібне дослідження групи Trucost, також організоване ООН, називає цифру $ 6,6 трлн, що становить 11% від світового обсягу продукції.

Дуже часто люди діють, грунтуючись на тому, що природні ресурси невичерпні. Однак це не так. Можна навести прості приклади: чиста вода необхідна для зростання злаків і риби, яка приносить шосту частину білків, споживаних людьми. Мангрові ліси і коралові рифи захищають береги від штормів, а рослини використовуються у фармацевтиці.

Згідно з даними департаменту сільського господарства США, в 2007 році зниження популяції бджіл коштувало американським фермерам $ 15 млрд. «Бджоли не висилають інвойси», - зауважив Павло Сухдєв, банкір і лідер дослідження TEEB. А повені, що відбулися в 1998 році в Китаї, забрали життя понад 4 тис. чоловік і завдали збитків у розмірі $ 30 млрд. Китайський уряд, який проводив активну лісозаготівлю, вибило дерева, які забезпечували природний захист. Зменшення біологічного різноманіття найбільше впливає на бідні країни. Робота мільйонів людей залежить від наявності природних ресурсів - риби, родючого грунту або дерев, що забезпечують захист від паводків і використовуються для будівництва та обігріву будинків.

Незабаром комерційні структури будуть терпіти зростаючі збитки за заміну ресурсів, які раніше були доступні безкоштовно. Так, наприклад, вже зараз виплачуються податки на викид вуглецю, забруднення і викид сміття. Trucost підрахував, що збитки, завдані 3 тис. найбільших компаній у 2008 році, оцінюється в $ 2,15 трлн.

Досить навести приклад недавні повені в Китаї і Пакистані, що викликали зростання цін на бавовну, а також засуху і пожежі в Росії, в результаті яких піднялися ціни на продовольство, щоб зрозуміти, як відображається зміна клімату на простих людях. Але споживачі постраждають не тільки від піднімаються цін. Оскільки заробітки великих компаній будуть обходитися все дорожче, ціни на їхні акції будуть все повільніше рости. А це саме ті компанії, в які інвестують пенсійні фонди. Отже, зниження доходів пенсійних фондів призведе до зменшення розміру пенсій.

Нагадаємо, що ООН оголосила повінь в Пакистані найбільшим гуманітарною кризою в історії: від катаклізму вже постраждало більше людей, ніж у результаті цунамі в Південно-Східній Азії та землетрусів у Кашмірі (2005 рік) і на Гаїті (2010 рік) разом узятих. І хоча вода забрала життя «всього» 1600 пакистанців, що в порівнянні з 610 тис. жертв трьох вищеназваних катастроф здається зовсім незначним, постраждалих від повені налічується $ 13,8 млн, і всім їм потрібно довгострокова або короткострокова допомога.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2673 | Додав: wiktor | Теги: гуманітарна криза, вплив людини, екологічна програма, оон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar