Головна » 2010 » Июнь » 17 » Літаки викликають снігопад
21:59
Літаки викликають снігопад
снігопад, кристалізація льоду, хмари, метеорологи     Літаки, що пролітають через хмари, можуть провокувати снігопади, встановили вчені з Національного центру з дослідження атмосфери в Боулдері (National Center for Atmospheric Research in Boulder), штат Колорадо, США. Стаття про це відкриття опублікована в червневому номері журналу Bulletin of the American Meteorological Society, повідомляє Science News.

Як правило, вода замерзає при температурі 0'C, проте за відсутності пилу або інших маленьких частинок, навколо яких буде формуватися лід, вода може зберігати рідкий стан при температурі до -40 'C. У такому переохолодженому стані будь-яке порушення рівноваги може викликати негайне замерзання води.

Висновок про те, що рівновага в хмарах порушується через те, що через них
пролітають літаки, був зроблений під час аерозйомок на півночі Колорадо в грудні 2007 року. На фотографіях вчені помітили незвичайний проміжок в безперервному шарі хмар. Ця прогалина утворилася в місці, через яке пролітали літаки, що прямували до Міжнародного аеропорту Денвера. Прямо під цим проміжком з хмари, розташованій трохи нижче, на землю йшов незвичайно густий сніг, в результаті чого снігом глибиною 5 см була покрита територія довжиною 32 км і шириною 4 км. Вчені помітили, що снігопад у Колорадо почався через п'ять хвилин після того, як через хмари пролетів гвинтовий літак. Таким чином було отримано пояснення незвичайним прогалинами в полотні хмар, які багато десятиліть займали метеорологів.

Як з'ясувалося, повітря, що нагнітається пропелерами літака, знизило температуру в хмарі ще приблизно на 10'C. Після цього в хмарі почався процес кристалізації льоду, що, у свою чергу, викликало снігопад. Аналогічним чином літаки утворюють за собою шлейф з туману, якщо летять на малій висоті в умовах високої вологості.

У США з'ясували, яким чином у природі формуються трикутні сніжинки. Для того щоб розгадати цю загадку, Ліббрехт і Арнольд виростили сніжинки у лабораторії в умовах, наближених до снігопаду. Вони помітили, що більшість сніжинок мають стандартну шестикутну форму, проте деякі пластівці утворювали трикутну форму, але при цьому мали ще три «недорозвинений» виросту. Продовживши експерименти, вчені прийшли до висновку, що сніжинки аномальної форми утворюються при зіткненні з частинками пилу в повітрі. У цьому випадку один кінець зростаючої сніжинки задирається нагору, а протилежні кінці починають рости швидше на противагу йому. При падінні сніжинка «обкатується» вітром і здобуває стійку трикутну форму.

А математикам вдалося розробити комп'ютерну програму, що описує структуру сніжинок. Розробка теоретичної моделі та попередні розрахунки зайняли у фахівців чотири роки, а сама модель настільки складна, що на розрахунок структури однієї сніжинки йде цілий робочий день. Передбачається, що нова програма допоможе метеорологам передбачати, як форма сніжинок впливає на кількість опадів, які у результаті досягають поверхні Землі.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1750 | Додав: wiktor | Теги: хмари, кристалізація льоду, метеорологи, снігопад | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar