Головна » 2011 » Сентябрь » 28 » Сильні морські течії здатні народжувати хвилі-вбивці
19:09
Сильні морські течії здатні народжувати хвилі-вбивці
 Тофоллі, хвиля, вбивця, цунамі, Світовий океан Міжнародна група вчених виявила, що морські течії підвищують ймовірність виникнення хвиль-вбивць. Результати дослідження допоможуть збільшити безпеку мореплавання.
  Важко придумати більшу небезпеку для суден і морських споруд, ніж хвилі-вбивці, гігантські поодинокі океанські вали, що досягають деколи 30-метрової висоти. Але найстрашніше в тому, що ніяких зовнішніх причин для їх виникнення немає. Така хвиля може раптом вирости перед танкером, лайнером, фрегатом навіть у спокійну погоду. Словом, передбачити з повною визначеністю поява кілер-хвилі не можна. Але, досліджуючи динаміку морських хвиль, можна спробувати розрахувати ймовірність її виникнення. Від точності такого прогнозу, зрозуміло, буде залежати безліч життів.
  Алессандро Тоффолі з Суінбернського технологічного університету (Австралія) і двоє його колег з Університету Турина (Італія) опублікували в журналі Physical Review Letters, дослідження впливу морських течій на виникнення хвиль-вбивць. Справа в тому, що ці хвилі часто спостерігаються саме там, де є сильні течії, такі, як Гольфстрім, протягом мису Голкового та ін
  Вчені виявили, що рух хвиль назустріч течією підвищує ймовірність генерації хвилі-вбивці, а характеристики останньої (наприклад, висота), залежать від співвідношення між швидкістю течії і груповою швидкістю хвильового пакета. Фізична причина виникнення хвилі-вбивці тут наступна: протягом робить хвилі, спочатку «байдужі» до модуляційної нестійкості, нестійкими, а розвиток цього стану як раз і призводить до народження хвилі з величезною амплітудою.
  «Хоча робота, по суті, теоретична, її результати можна використовувати для прогнозування реальних хвиль-убивць, що дозволить підвищити безпеку мореплавства», - вважає доктор Тоффолі.
  Крім того, робота становить інтерес для інших областей фізики, таких як нелінійна оптика, де важливі нестійкості хвильових пакетів.
    Підготовлено за оригінальною публікації і матеріалами Суінбернського технологічного університету.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3195 | Додав: wiktor | Теги: хвиля, вбивця, цунамі, Тофоллі, світовий океан | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar