Головна » 2011 » Сентябрь » 28 » Ми живемо так, ніби у нас півтори планети
19:13
Ми живемо так, ніби у нас півтори планети
 глобальні проблеми, ресурси, планета, перевитрата На дворі лише вересень, а людство вже вичерпало річний запас ресурсів планети.
  Організація Global Footprint Network
оголосила 27 вересня «Днем перевитрати Землі» (Earth Викид день). З цієї дати попит людства на природу перевищує здатність планети до відновлення ресурсів і поглинання відходів.
  «Наше дослідження показало, що приблизно за дев'ять місяців нам потрібно від природи кількість послуг, еквівалентне тому, що планета може призвести за весь 2012 рік, - йдеться в заяві екологів. - Ми створюємо цей дефіцит за рахунок виснаження запасів (риби, ліси тощо) І шляхом накопичення відходів (наприклад, вуглекислий газ в атмосфері і океані) ».
  Це груба оцінка, але вона не перша. Багато природоохоронні групи б'ють тривогу з приводу зубожіння Землі. Наприклад, Всесвітній фонд дикої природи вважає, що ми живемо так, ніби у нас не одна, а півтори планети. «Якщо нинішні тенденції збережуться, до 2030 року нам потрібно потужність двох планет для задоволення потреби в природних ресурсах і поглинання вуглекислого газу», - наголошувалося у доповіді «Жива планета».
  Але повернемося до Global Footprint Network
. Організація стверджує, що людство стало споживати більше, ніж може дати Земля, з середини 1970-х. У 2011-му ми використовуємо річний запас ресурсів планети на 135%.
  Наслідки цього очевидні: зміна клімату відбувається через те, що вуглекислий газ накопичується в атмосфері швидше, ніж виводиться, ліси зникають, бо їх вирубують швидше, ніж вони встигають вирости, рибальство знаходиться на грані краху, тому що ми їмо рибу швидше, чим вона розмножується. За оцінкою Всесвітнього фонду дикої природи, з 1970 року біорізноманіття планети скоротилося на 30%!
  Попередній «День перевитрати» трапився на кілька тижнів раніше. Це пояснюється переглядом методів розрахунку, а зовсім не тим, що ми виправилися. Організація розраховує цей день, оцінюючи «біоемкость» (biocapacity) світу, то є такі фактори, як підріст лісів і регенерація рибних запасів, і порівнюючи результат з екологічним слідом людства, тобто кількістю землі та моря, яке потрібне для виробництва всього споживаного і рятування від відходів.
 Концепція «Дня перевитрати Землі» розроблена британським Новим економічним фондом. У середньому, вважає Глобальна мережа слід, ця дата приходить з кожним роком на три дні раніше.
  Підготовлено за матеріалами LiveScience.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 3463 | Додав: wiktor | Теги: глобальні проблеми, ресурси, планета, перевитрата | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar