Головна » 2011 » Октябрь » 3 » Мінекології домовилося із Японією про будівництво сміттєпереробних заводів в українських мегаполісах
09:40
Мінекології домовилося із Японією про будівництво сміттєпереробних заводів в українських мегаполісах
Мінекології, Японія, сміття, завод, мегаполіс   Міністерство екології та природних ресурсів домовилося з Японією про фінансування проекту з утилізації побутових відходів в українських мегаполісах
  Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський домовився з Організацією з розробки нових енергетичних та промислових технологій (НЕДО, Японія) про фінансування будівництва в українських містах-мільйон-ках сучасних сміттє-переробних заводів. Вартість і терміни реалізації програми ще уточнюються, але глава Мінекології вже пообіцяв, що в 2012 році як мінімум два заводи будуть побудовані.
  Фінансування проекту передбачено в рамках Кіотського протоколу - міжнародного договору, що регулює торгівлю квотами на викиди парникових газів. Японія купує частину української квоти, на ці гроші і буде реалізована програма. В рамках проекту нарешті реконструюють київський сміттєспалювальний завод «Енергія». Передбачається, що підприємство змінить профіль і стане не спалювати, а переробляти побутові відходи. Тобто його робота буде побудована на утилізації розсортованої сміття, а з твердих відходів вироблятимуть різну продукцію. Як відомо, у країнах Євросоюзу приватні компанії жорстко конкурують за те, щоб переробляти сміття великих міст, оскільки це дуже прибутковий бізнес. Не виключено, що з впровадженням сучасних технологій утилізації, така конкуренція з'явиться і в Україну.
  Глава японської НЕДО Хідео Хато на зустрічі з Миколою Злочевським заявив про готовність запровадити на «Енергії» найпередовіші технології. До речі, це вже не перша спроба вирішити проблему сміттєспалювального заводу столиці. Чиновники Київської міської держадміністрації багато років заявляли про плани модернізації підприємства. Цього разу, схоже, справа все-таки зрушить з мертвої точки. «Гроші від японської сторони вже є на рахунках. У реалізації проектів зацікавлені і Україна, і Японія. Так що я не сумніваюся, що будівництво і реконструкція почнуться в самий найближчий час. Це питання під контролем Президента », - заявілміністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.
  Між тим Мінекології продовжує врегулювання проблемних питань, які виникли в Україні за підсумками звітів за 2008-2009 роки. Як з'ясувалося, попередній уряд не подавало в повному обсязі звіти про так званих кадастри викидів за цей період. Тому Україні опинилася під загрозою припинення дії окремих механізмів Кіотського протоколу. Нинішній уряд вже подав у повному обсязі звіти за 2010-й і перше півріччя 2011 року. Втім, це ще не гарантує, що органи Кіотського протоколу не застосують до нашої країни санкції за минулі упущення.
  За словами Миколи Злочевського, на сьогоднішній день в переговорахдостігнут певний прогрес і є велика ймовірність, що неприємностей вдасться уникнути. «У будь-якому випадку реалізація всіх діючих проектів в рамках протоколу буде продовжена», - підкреслив міністр. За його словами, незважаючи ні на що, у Києва та інших міст-мільйонників є всі шанси обзавестися сучасними потужностями з переробки сміття.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.menr.gov.ua
Категорія: В Україні | Переглядів: 3255 | Додав: wiktor | Теги: сміття, завод, мегаполіс, Мінекології, Японія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar