Головна » 2010 » Август » 21 » Місяць поступово зменшується
01:07
Місяць поступово зменшується
Місяць, зменшення, розміри, охолодження         Вчені стверджують, що Місяць зменшується в розмірах. Подібно повітряній кульці, він втрачає свою площу по мірі охолодження її поверхні, повідомляє Daily Telegraph.

Чотирнадцять нових «крутих укосів» було виявлено запущеним в 2009 році зондом Lunar Reconnaissance Orbiter. Вони були знайдені, в основному, на височинах, що говорить про їх велике поширення. Подібні розломи були вперше виявлені на фотографіях, зроблених астронавтами в 70-х роках. Експерти стверджують, що це відбувається в результаті розривів крихкої місячної поверхні, що і викликає зменшення місяця в розмірах. У результаті, протягом місяця радіус Місяця зменшився на 100 м.

«Однією з унікальних особливостей цих розломів є їх безсумнівно малий вік. А їх поширення по всьому супутнику доводить зміна розміру всієї Місяця », - розповів Томас Уотерс (Thomas Watters), доктор Смітсонского інституту (Smithsonian Institution), США.

Однак не варто очікувати кардинальних змін природного супутника Землі в самий найближчий час. Період вищезгаданого «недавнього місячного минулого», протягом якого розмір Місяця зменшився, становить близько мільярда років.

Нагадаємо, що на Місяці було виявлено найхолодніше місце в Сонячній системі. Вимірювання, передані зондом Lunar Reconnaissance Orbiter, свідчать про те, що на Південному полюсі Місяця, який ніколи не потрапляє під сонячні промені, температура опускається до -202,78 `С. Це майже на один градус нижче, ніж на поверхні Плутона, розташованого в 40 разів далі від Сонця, ніж Місяць. Як відомо, температура абсолютного нуля за шкалою Цельсія складає -273,15 `.

«Навколо світу» розповідав, що фахівці американського космічного агентства (NASA) встановили, що поверхня південного полюса Місяця, потенційне місце для посадки пілотованих кораблів або роботизованих місій, зовсім не така рівна, як вважали раніше. Карта місячного рельєфу з високою роздільною здатністю, складена за допомогою системи наземних радарів, розташованих в каліфорнійській пустелі, показала, що південний полюс рясніє високими скелями і глибокими кратерами.

Також у 2009 році японський космічний зонд Кагуя (Kaguya) за допомогою гамма-спектрометра виявив у зразках поверхні Місяця радіоактивний елемент у сполученні з торієм, калієм, кремнієм, кальцієм, титаном і залізом. Це відкриття робить можливим видобуток корисних копалин на комерційній основі або навіть атомних електростанцій. Досі одним з перешкод для створення поселень на Місяці було питання забезпечення їх достатньою кількістю енергії, необхідним для підтримання життєздатності поселення.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3705 | Додав: wiktor | Теги: Місяць, Зменшення, розміри, охолодження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar