Головна » 2010 » Ноябрь » 24 » Визначено найвищу точку Місяця
18:41
Визначено найвищу точку Місяця
найвища точка, місяць, плато, місячний зонд       Зонд НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) визначив найвищу точку Місяця. Це плато, розташоване неподалік від кромки кратера Енгельгардта, що на зворотній стороні.

Місячна орбітальна станція забезпечена лазерним інструментом, здатним виміряти відстань до поверхні земного супутника. Альтиметричні дані були накладені на стереозображення, отримане 12 серпня. Виявилося, що вища точка Місяця - 10 800 м; самі порахуйте, на скільки вище Джомолунгми.

Слід, утім, врахувати, що ця цифра була розрахована щодо середньої висоти місячної поверхні, бо поняття «рівень моря» до неживим світу нашого супутника не застосовується. LRO поки не закінчив складання тривимірної карти Місяця, так що показники можуть змінитися. Слідкуйте за нашими замітками.

Цікаво, що на формування Евересту в сучасному вигляді пішло 70 млн років. Гімалаї творилися Творцем шляхом повільного наповзання двох континентальних плит одна на іншу. А плато, що встановила місячний рекорд, утворилося за лічені хвилини - в результаті падіння астероїда, що мав місце 4 млрд років тому.

Аналогічним чином, до речі, виникли всі тридцять найбільших місячних гір. Найвища з них - Гюйгенс, з нею може зрівнятися навіть Еверест. З її вершини можна помилуватися великою рівниною, що складається із застиглої лави, - морем Дощів, яке теж стало результатом падіння астероїда. Непоганий пункт призначення для космічних туристів майбутнього.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2362 | Додав: wiktor | Теги: найвища точка, місячний зонд, Місяць, плато | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar