Головна » 2010 » Декабрь » 20 » Повне місячне затемнення
19:40
Повне місячне затемнення
www.vokrugsveta.ru
Місяць, затемнення Сонця, розташування, кут зору      У вівторок вранці відбудеться повне місячне затемнення, причому цього разу місячне затемнення співпаде із зимовим сонцестоянням, яке також буде завтра, повідомляє Daily Telegraph. В останній раз небесні світила займали таке становище майже 500 років тому.

Коли Сонце, Земля та Місяць вишиковуються в один ряд, наша планета блокує промені Сонця, затінюючи Місяць, через що супутник Землі змінює колір, від сірого до червоного. Цього разу затемнення змусить Місяць забарвитися в рожевий колір. Повне затемнення буде тривати 72 хвилини, з 7:41 до 8:53 за Гринвічем (у Москві на 3 години пізніше), а в загальній складності затемнення триватиме майже 3,5 години і, на відміну від сонячного затемнення, буде видно з будь-якої точки земної кулі, хоча краще всього його видно буде жителям Північної Америки. Ще одним приємним відмінністю від сонячного затемнення є можливість спостерігати його без захисних засобів, не ризикуючи пошкодити зір.

Місячні і сонячні затемнення неминуче повторюються після закінчення того проміжку часу, через який повторюється взаємне положення Сонця, Місяця і вузлів місячної орбіти. Цей проміжок древні греки назвали саросом. Він становить 223 обороту Місяця, тобто 18 років, 11 днів і 8 годин.

Нагадаємо, що влітку цього року на островах Французької Полінезії на півдні Тихого океану вперше за 350 років можна було спостерігати повне сонячне затемнення. У числі 5 тис. осіб, які прибули подивитися на затемнення, виявилися кінорежисер Джеймс Кемерон (James Cameron) і власники компанії Google. Затемнення дало серйозний поштовх місцевій економіці, яка отримала багатомільйонний прибуток від міні-буму, завдяки різко зростанню попиту на номери для туристів.

А 22 липня минулого року відбулося найтриваліше - у своїй повній фазі 6 хв. 39 сек. - Повне сонячне затемнення XXI століття. Затемнення почалося о 00:53 за Гринвічем в Камбейської затоки, Індія, а кульмінації досягла на південний схід від Японських островів.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2887 | Додав: wiktor | Теги: затемнення Сонця, кут зору, Розташування, Місяць | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar