Головна » 2011 » Июль » 22 » Названа причина другого вимирання в історії Землі
09:54
Названа причина другого вимирання в історії Землі
клімат, земля, вимирання, геологічна історія, органічний світ    Друге в історії Землі масове вимирання було викликано викидом в атмосферу Землі величезних обсягів метану і подальшою зміною клімату.
   Історія життя на Землі налічує п'ять найбільших, або масових вимирань, найбільш «недавнє» з яких, Крейдово-Палеогенове, приблизно 65,5 млн. років тому призвело до загибелі динозаврів. Друге за рахунком вимирання, тріасово-юрське, відбулося близько 201,4 млн. років тому і призвело до зникнення близько 50% всіх мешканців суші і океану.
  Група вчених під керівництвом Міхи Рюхла з університету Утрехта (Нідерланди), відзначають, що, за основною версією, винуватцем вимирання було зростання вулканічної активності при розпаді єдиного мегаконтинент Пангеї, передає РИА Новости. Однак радіовуглецевий аналіз відкладень того періоду показує, що, найімовірніше, вимирання запустив різкий викид в атмосферу метану - парникового газу, який вважається в десятки разів більш могутнім, ніж CO2.
   «Масштаби і швидкість змін в вуглецевому циклі, які ми виявили, можна пояснити викидом як мінімум 12 трлн. тонн метану в атмосферу », - говорять вчені.
  Проти «вулканічної» гіпотези свідчить той факт, що активність вулканів, викликана розпадом Пангеї, зберігалася на протязі близько 600 тис. років, тоді як саме вимирання відбулося дуже швидко за геологічними мірками - всього за 10-20 тис. років.
  «Метанову» ж версію підтверджують зміни в рослинному покриві планети, які були пов'язані з різким потеплінням і змінами в круговороті води в природі, пишуть дослідники.
  За оцінками вчених, в атмосферу древньої Землі могло потрапити від 12 до 38 трлн. тонн метану. При цьому «спусковим гачком» для цього процесу дійсно могла стати вулканічна активність - при виверженні вулканів в атмосферу потрапляв «головний» парниковий газ, CO2, який і запустив позитивний зворотний зв'язок, викликавши зростання температури і розпад гідратів.
  Вчені також впевнені, що накопичений обсяг вуглецю, який може опинитися в атмосфері в результаті спалювання викопного палива, викличе значні зміни в екосистемах та природних циклах. За деякими даними, цей обсяг становить понад 5 тис. гігатонн вуглецю.
  За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (IEA), світові викиди CO2 від енергетики в 2010 році досягли історичного максимуму в 30,6 гігатонн. 
Фото: www.test.bbc.com
Джерело: http://focus.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2255 | Додав: wiktor | Теги: органічний світ, вимирання, геологічна історія, клімат, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar